koronavírus;omikron variáns;Németország;korlátozások;

2022-01-28 16:49:06

Nem lazít Németország: az omikron-hullám még nem érte el az időseket

A német szakemberek szerint nemhogy eltűnne, hanem az év végére ismét felerősödhet a koronavírus-járvány.

Egyelőre nem lehet lazítani a koronavírus-járvány lassítását szolgáló korlátozásokat Németországban – jelentette ki pénteki berlini sajtótájékoztatóján Karl Lauterbach szövetségi egészségügyi miniszter. Szerinte nem követhetik a korlátozások nagy részét lebontó Anglia vagy Dánia példáját, hanem ki kell tartania a konzervatív járványkezelés mellett. Kiemelte:

A tárcavezető szerint ugyan a védekezés sikeres, ezt jelzi, hogy az idősek körében sokkal ritkábban fordul elő fertőzés, mint a fiataloknál, azonban az ötödik hullám még nem tetőzött, és a napi esetszám az utóbbi napokban regisztrált 200 ezer körüli szintről akár 400 ezerre is emelkedhet. Lothar Wieler, a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) vezetője hozzátette, az omikron változat szétterjedése miatt elindult ötödik hullám erejét mutatja, hogy egyetlen hét alatt a lakosság nagyjából egy százaléka megfertőződött.

Lothar Wieler szerint még mindig nem tudni pontosan, hogy milyen lehet az időseknél az omikron okozta megbetegedés lefolyása. Ezért továbbra is óvatosságra van szükség, és tovább kell folytatni az oltási kampányt. Mindehhez az intenzív és a sürgősségi ellátásban dolgozó orvosok érdekképviseletének (DIVI) szakmai vezetője, Christian Karagiannidis hozzátette, hogy az omikron egyre inkább kiszorítja a koronavírus delta variánsát, ami azzal is jár, hogy egyelőre csökken az intenzív osztályok terhelése. Ugyanakkor hangsúlyozta:

A járvány év végi kiújulásának veszélyével kapcsolatban Karl Lauterbach ismét megerősítette, hogy az őszi visszaesést a 18 éven felüliekre vonatkozó „általános oltási kötelezettség” bevezetésével lehet elkerülni.