oltás;Kásler Miklós;COVID-19;pandémia;

Kásler Miklós szerint nem az számít, ki hány oltást kapott, hanem az, hogy mennyi idő telt el közöttük

Nem azt kell figyelembe venni, hogy ki hány oltást kapott eddig, hanem azt, hogy az oltások között mennyi idő telt el - mondta Kásler Miklós humánerőforrás-miniszter az Életközelben címet viselő videósorozata legújabb részében. 

A tárcavezető azzal érvelt, hogy a a védettségi szint körülbelül 4-5 hónapon keresztül áll fenn, de a 4. hónap után először lassan, majd rendkívül gyorsan csökken. Arra utaló adatok vannak például Izraelből – idézte Kásler Miklóst az MTI –, hogy a negyedik oltás háromszor jobban védi az embereket a súlyos megbetegedéstől és a fatális kimeneteltől, mint megelőzően. Négy hónappal a 3. oltás után elsősorban a 60 év feletti embereknek ajánlott a 4. oltás, illetve akik olyan társbetegségekben szenvednek, mint a szívelégtelenség, infarktus, krónikus tüdőbetegség – fűzte hozzá. 

Az Orbán-kormány politikusai annak ellenére tartanak ki a negyedik oltás ötlete mellett, hogy sem magyar, sem francia szakértői ajánlások nem arra helyeznék a hangsúlyt a Covid–19 elleni védekezésben.  A Konszenzus az Egészségért Kör Szakértői (KEKSZ) öt napja kiadott ajánlásukban azt írták, hogy 

negyedik oltás helyett inkább FFP2-es maszkot kellene viselni,

Franciaországban pedig a kormányzati oltási stratégiáért felelős szervezet, a COSV szólalt meg, amely szerint a rendelkezésre álló adatok jelenleg nem indokolják második emlékeztető oltás, azaz a vakcina negyedik dózisának a bevezetését, jóllehet a kérdés legitim a járvány terjedésének jelenlegi nagyon magas szintje miatt. Kivételt csak az autoimmun betegségben szenvedőkkel tennének, mások számára a negyedik oltás nem jelent plusz védettséget. Ráadásul – hívta fel a figyelmet a COSV – egy azonnali negyedik oltási kampány kontraproduktív hatású lenne, mert a közvélemény könnyen értelmezhetné a vakcinák hatékonyságának megkérdőjelezéseként. 

Ehhez képest Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádiónak adott egyik péntek reggeli interjújában jelezte, a kormány támogatja a negyedik oltás felvételét, ha a harmadik után hat hónap már eltelt. Korábban Lisziewicz Julianna immunológus az ATV-nek azt mondta, a T sejtes immunválaszt három oltás is „tökéletesen” stimulálja, tehát egy, negyedik, vagy ötödik vagy hatodik ugyanolyan vakcina semmivel nem fog jobban megvédeni a kór ellen.