jelentés;Péterfalvi Attila;NAIH;Pegasus;

2022-01-31 13:03:08

Itt a jelentés, 300 embert figyeltek meg, de állítólag minden rendben a Pegasus kémszoftver magyarországi használatával

Érdemi részét 2050. december 31-ig titkosították.

2050. december 31-ig titkosították annak a jelentésnek az érdemi részét, amelyet a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság írt az izraeli kémszoftver, a Pegasus magyarországi használatáról – derült ki Péterfalvi Attila NAIH-elnök hétfői sajtótájékoztatóján.

A jelentés összeállításához száz esetben vizsgálták a Pegasus használatát, amit minden esetben jogszerűnek is találtak. E szerint a magyar hatóságok egyszer sem szegték meg a szerződésben foglalt kötelezettségvállalásaikat, vagyis kizárólag nemzetbiztonsági kockázat fennállásakor használták volna csak terrorizmussal gyanúsítható személyek vagy szervezett bűnözői körök lehallgatására vetették be a kémszoftvert. Használatára az engedélyt egyébként Völner Pál volt igazságügyi államtitkárt adta meg.  A jelentést folyamatosan bővítik.

Mivel minősített adatnak számít, Péterfalvi Attila azt nem árulta el, hogy Magyarországon ki és mennyit fizetett a Pegasus kémszoftverért, illetve hogy ki és mennyi időn át használta, illetve esetleg használja-e ma is, csak annyit mondott, hogy hatszor kérték az Amnesty Internationaltól (négyszer a magyar, kétszer a nemzetközi irodától), de nem kapták meg azt a telefonszámlistát, amelyre hivatkozva a Direkt36 leleplezte a nemzetközi botrány magyarországi szálait. Az sem világos – fűzte hozzá –, hogyan és honnan szivároghatott ki a telefonszámlista,

2021 júliusában egy nemzetközi együttműködés eredményeként derült ki, hogy a világ több országa – köztük Magyarország – kormányzata megvásárolta az NSO nevű izraeli cég Pegasus nevű kémprogramját. A megfigyelt személyek között szerepel  

Korábbi tényfeltáró cikkében a The Guardian azt írta, hogy a Pegasus magyarországi használatáról Orbán Viktor magyar és Benjamin Netanjahu akkori izraeli miniszterelnök 2017-es budapesti találkozóján születhetett megállapodás.