Orbán Viktor;vagyonnyilatkozat;

Orbán Viktor papíron lenullázódott

Gyakorlatilag majdhogynem üres lapot adott be vagyonnyilatkozat gyanánt a miniszterelnök, Rogán Antal feltalálóként keresett 408 millió forintot. Itt vannak a figyelemre méltó miniszteri vagyonnyilatkozatok.

 A hagyományos – és letagadhatatlan – vagyonelemein, így a budapesti Cinege utcában fekvő luxusvilla felén és a felcsúti kis parasztházán túl semmilyen vagyona nincs már a miniszterelnöknek – derül ki a Orbán Viktor hétfő éjfélkor megjelent vagyonnyilatkozatából.

Igaz, egy év alatt eltűnt a Lévai Anikóval közösen felvett 20 millió forintos hitel utolsó, 882 ezer forintos maradéka. 

Sajátos módon a rendszeresen Horvátországban nyaraló, futballmeccsekre luxus-magánrepülőgépekkel közlekedő Orbán Viktornak – papíron – mára egy fillér megtakarítása sincs.  A korábbi években 2019-ig még szerepelt némi minimális, 1,3 millió forintos pénze a miniszterelnöknek a megfelelő rovatban, ám ez 2020-ra már elillant, így az adófizető egyéb közlés, illetve hathatós hivatali vagyonvizsgálat híján kénytelen tudomásul venni, hogy a nyilvános adatok alapján is sok tízmilliárdos cégvagyonnal rendelkező, Hatvanpusztán több ezer négyzetméteres kastélyt építtető Orbán-család első emberének a saját bevallása szerint annyi pénze sem marad a hó végén mint egy pedagógusnak.

Novák Katalin eladott egy lakást

Némileg karcsúsodtak az albérletkiadásból a köztársasági elnöknek készülő Novák Katalin bevételei, ám tény, hogy még így is jelentősen több áll a házhoz, mint az általa korábban csak „röhejesnek” titulált pedagógusi vagy ápolónői fizetések zöme.

Bár a családokért  felelős tárca nélküli exminiszter korábban egy, a konzervatív-keresztény családban betöltött nő szerepét népszerűsítő videóban arról is értekezett, hogy egy nőnek nem muszáj arra törekednie, hogy többet keressen a férjénél, a vagyonnyilatkozatából az derül ki, hogy meglehetősen könnyelműenn beszélt. A politikus tavaly még hat, de az idén is öt nagy értékű fővárosi és szegedi ingatlan tulajdonosa, így havi 300 ezer forint jött be neki abból, hogy kiadta néhány lakását, míg idén már csak 225 ezret vallott be. Igaz, a jelek szerint eladta az egyik, XI. kerületi kisebb lakását, de itt, a főváros egyik legdrágább kerületében így is rendelkezik egy 240 négyzetméteres és egy 90 négyzetméteres ingatlannal, mellette három meglehetősen nagy méretű lakása van a szülővárosában, Szegeden, illetve akad egy balatonlellei apartmanja.

A családügyi miniszter hitelintézeti számlakövetelései 26 millióról 29 millióra nőttek, míg a fizetése a korábbi, államtitkári 1,7-ről miniszteri kinevezése után 1,9 nőttek, igaz ez bruttóban értendő.

Rogán Antal: 206 millió ki, 408 millió be

Nem panaszkodhat Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője sem. Bár neki a Szakonyfalu környéki erdőkön és réten kívül nincs ingatlana, 206 millió forintot pedig elköltött valamire a tavalyi 816 milliós megtakarításából, feltalálóként keresett 408 milliót a 2020-as 157,8 millió után.

Nemcsak Magyarország megy előre, hanem Szijjártó Péter is

 Ha szerényebben is, ám Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vagyona is izmosodott, igaz, a korábbi évekhez képest egy 9,9 milliós hitelintézeti számlakövetelés is megjelent a vagyontételei között, ami azért figyelemre méltó, mert tavaly még csak 220 ezer forint volt feltüntetve ebben a rovatban. Az értékpapírokban lévő vagyona 400 ezer forinttal összesen hárommillióra nőtt tavalyhoz képest.

A 2020 nyarán, (a belarusz válság idején) az Adrián lefotózott miniszter most sem nem számolt be nagyobb összegű ajándékról vagy juttatásról, így viszont továbbra is rejtély maradt, hogy ha nem ajándékba kapta a közbeszerzéseken rendre taroló Szijj Lászlótól az utat a beszédes nevű, Lady Mrd névre elkeresztelt Benetti Crystal luxusjachton, akkor a miniszter miből szurkolta ki a több tízmilliós jegyet magának és a feleségének. Egy ilyen luxusjacht bérleti díja 60 millió forint egy hétre.

Szijjártó Péter továbbra is „csak” havi 1,9 milliót keres miniszterként. A korábban, ellenzékből a „luxusbaloldalt” ostorozó és puritán kormányzást követelő politikusnak egy győri és egy 334 négyzetméteres, 61 négyzetméteres úszómedencével ellátott dunakeszi otthona van és egy nagy birtoka Balatonedericsen.

Varga Judit az orbáni úton

 A miniszterelnökhöz hasonlóan már Varga Judit igazságügy-miniszternek sincs semmilyen megtakarítása. Míg tavaly a vagyonnyilatkozatában 3,2 millió forintos, valamint 4800 eurós megtakarítás szerepelt a most beadottban már mindkét tétel eltűnt, ezeket a rovatokat a miniszter asszony lendületesen áthúzta.

Varga Judit és férje nevén jókora, igen nagy értékű ingatlanállomány van, Balatonhenyén például három külön ingatlanon összesen 18 ezer négyzetméternyi birtok és egy 195 négyzetméteres családi ház. Mint emlékezetes, ez utóbbi házról derült ki, hogy a 10 millió forint családi otthonteremtési kedvezményt  igényeltek. Szintén némileg furcsa lakásvásárlás kapcsán jutottak hozzá Budapesten egy XII. kerületi Kútvölgyi úti társasáház több ingatlanához, hogy annak csak töredéke, pár millió forint volt az önerő, a pénz túlnyomó részét banki hitelből fedezték.