Európai Parlament;lehallgatás;Hidvéghi Balázs;Pegasus;

A fideszes Hidvéghi Balázs elvtársazott egyet az EP-ben a Pegasus botrány ürügyén

– Ha Magyarországon egy független újságíró nemzetbiztonsági kockázatot jelent, az sokat elárul a kormány erejéről — mondta Moritz Körner német liberális EP-képviselő az Európai Parlament (EP) állampolgári jogi szakbizottságának keddi meghallgatásán. Az eszmecserén meghívott vendégek – köztük Panyi Szabolcs, a Direkt36 oknyomozó portál újságírója – beszéltek a Pegasus lehallgatási botrányról és a következményeiről.

Panyi, aki az izraeli kémszoftverrel elkövetett megfigyelés egyik szenvedő alanya volt, abszurdnak nevezte, hogy miközben a magyar adatvédelmi hatóság megállapította, hogy az állam nem tett semmi rosszat, büntetőfeljelentést tett azok ellen, akik részt vettek a törvénytelen lehallgatások feltárásában. A hivatal lényegében azt állítja, hogy a Pegasus áldozatai nemzetbiztonsági kockázatot jelentettek. Szerinte a megfigyelési botrány “dermesztő hatást” gyakorolhat az újságírók bizalmas forrásaira, a visszásságokat vagy törvénytelenségeket feltáró közérdekű bejelentőkre, akik ezek után százszor meggondolják, hogy a nyilvánossághoz forduljanak-e. Mivel Magyarországon ügyvédeket is célba vettek a Pegasussal, hasonló a helyzet a jogi tanácsot vagy segítséget kérőkkel, akik nem lehetnek biztosak benne, hogy nem hallgatják-e le az ügyvédjükkel folytatott beszélgetéseiket. Panyi szerint máris vannak jelei annak, hogy a kormány fel fogja használni a telefonokról leszedett információkat a választási kampányban.

A meghallgatáson felszólaló előadók — köztük a szintén törvénytelenül megfigyelt Ewa Wrzosek lengyel ügyész — és képviselők európai lépéseket sürgettek, például a technológia importjának és exportjának tilalmát olyan országokba, ahol nem tartják tiszteletben a demokratikus normákat. Az EP liberális frakciója egy ideje parlamenti vizsgálóbizottságot sürget, és a hozzászólások arra mutattak, hogy a javaslatot egyre többen támogatják.

Hidvéghi Balázs arról beszélt, hogy Magyarországon minden a törvényeknek megfelelően történt, a szakbizottság tagjainak pedig azt ajánlotta, inkább „elvtársuk”, Gyurcsány Ferenc egykori kormányának megfigyelési ügyeiről vizsgálódjanak. — Ha önök annyival jobbak, mint a korábbi kormány, akkor miért nem viselkednek is jobban? — fordult Moritz Körner a fideszes EP-képviselőhöz. Panyi pedig azt tanácsolta Hidvéghinek, érdeklődje meg a kenőpénzek elfogadása miatt lemondásra kényszerült és az illegális lehallgatásokat személyesen engedélyező “elvtársától”, Völner Páltól, hogy bárki gyakorolt-e rá külső nyomást, mielőtt a Pegasus alkalmazásáról döntött.