pedagógussztrájk;szolidaritás;

2022-02-02 06:20:42

Mindössze

Több mint húszezren vettek részt hétfőn a pedagógusok kétórás figyelmeztető sztrájkjában. Nem kellett sokat várni a közoktatásért felelős minisztérium szűkszavú, lekicsinylő reakciójára: ez “mindössze” az iskolákban dolgozó pedagógusok egyötöde. A sztrájk kormányzati értékelését a hatalmat lelkesen kiszolgáló média folytatta: a tanári szakszervezetek akciója “teljes érdektelenségbe fulladt”. Az üzenet egyértelmű: a több mint húszezer, önmagáért és kollégáiért kiálló tanerő, valamint az őket támogató szülők és diákok teljességgel érdektelenek az Orbán-kormány számára.

Lehettek volna többen is, igen. De ahhoz képest, hogy a hatalom nulla sztrájkolót akart, és mindent meg is tett azért, hogy a sztrájkhoz való alkotmányos jogot sárba tiporja, a húszezer nem elhanyagolható szám. Jogi következményekkel, retorziókkal fenyegették a sztrájkolókat, a közhangulatot is igyekezték a tanárok ellen hergelni. Volt, akire ez hatott. De nem annyira, mint azt a gyűlöletkormány szerette volna.

A tanári érdekképviseletek “komcsizása”, a lejáratásukra tett kísérletek, a pedagógusok elleni hangulatkeltés veszélyes játék, mert ők nem valami kitalált ellenségek, akik csak az állampolgárok megtévesztésére felesküdött kormánymédia beteges, torz világában léteznek. Ők ott vannak az iskolákban, óvodákban, szülők, diákok milliói találkoznak, beszélnek velük nap mint nap. Valahogy nehéz róluk elhinni, hogy a kommunista, meleg-lobbista, gyerekfaló patásördög irányítja őket.

És ha Erzsi néni kiáll és azt mondja, ez így nem jó, az ő szavahihetőségét talán kevesebben kérdőjelezik meg, mint valami lenyalt hajú bájgúnárét a propagandatévében, aki szemrebbenés nélkül, gépi hangon közli, hogy Erzsi nénit a Gyurcsány rángatja dróton. Más érvet nem is tudnak felhozni, mert ha a valós tények alapján próbálnák cáfolni Erzsi nénit, önmagukat buktatnák le. Így marad a perverz, egybites hazudozás, amivel talán tovább növelik az erre kevésbé fogékony, így a kormány számára érdektelen közösséget.