Heves megye;választás 2022;Fidesz-KDNP;

2022-02-03 10:40:59

„Elfogytak a lelkes aktivisták, elveszett a hátország” – Hevesben győzhet az ellenzék, de a kamupártok közbeszólhatnak

A megye mindhárom választókerületében létrejöhet az ellenzéki győzelem, de szoros szavazatarány esetén a kamupártok akár el is billenthetik a mérleg nyelvét. Sorozatunkban a megyéket, illetve a fővárosi kerületeket mutatjuk be az április 3-i választásig.

Ha az ellenzék 2018-ban is összefogott volna, megnyeri az egri körzetet, ezért jó reményekkel bíznak abban, hogy ez most megtörténhet. Itt, a Heves megyei 1. számú választókerület ellenzéki jelöltjeként Berecz Mátyás DK-s politikus indul. Fideszes ellenfele Pajtók Gábor, a Heves Megyei Kormányhivatal vezetője lesz, aki a politikában egyelőre kevésbé járatos, inkább a közigazgatásban mozog otthonosan, s inkább afféle könyvelői, semmint harcos alkat – vélik a helyiek. Sokak szerint kiválasztása egyfajta kényszermegoldás volt, s előtte más nevek is felvetődtek – köztük például Habis László volt egri polgármesteré vagy Szécsi Zoltán olimpiai bajnok vízilabdázóé –, amikor a korábbi fideszes képviselő, Nyitrai Zsolt helyére új kandidálót kerestek.  

Utóbbi már 2018-ban is csak neccesen nyerte a körzetet, (46,44 százalékkal), s a finisben személyesen Orbán Viktor érkezett Egerbe kampányolni mellette. Házról-házra járva csengettek be családokhoz, így ajánlotta az egriek figyelmébe a miniszterelnök, félig-meddig tréfásan megjegyezve, hogy nehezebb eladni őt, mint egy mosógépet. Nyitrai ellenfele akkor a jobbikos Mirkóczki Ádám volt, (ő a szavazatok 39,22 százalékát szerezte meg), aki egy évvel később az akkorra már összefogott ellenzék jelöltjeként Eger polgármestere lett.

– Vidéken a kormánypárti oldalon érezhető egyfajta „káderhiány”, lemorzsolódtak a polgári körök valóban konzervatív, mára a Fidesz politikájától inkább megcsömörlött értelmiségi tagjai, elfogytak a lelkes aktivisták, a párt elvesztette hátországát – fogalmazott Berecz Mátyás ellenzéki jelölt, aki korábban az egri vármúzeum igazgatója, később főmuzeológusa volt. Idén január 3-án azonban – miként arról lapunkban beszámoltunk – „igazolatlan hiányzás miatt” kirúgta őt a fideszes érában kinevezett múzeumigazgató, jelentős muníciót adva a munkaidőben ma is a kormányhivatalt vezető ellenfele kampánystábjának.

Fizetett alkalmazottak és napidíjért dolgozó zsoldoscsapat segíti leginkább a kormányoldalt, míg az ellenzéki térfélen megjelentek a változást akaró fiatalok, akik jelentős önkéntes munkát végeznek – fogalmazott az ellenzéki jelölt. Szerinte a változás szele abban is érezhető, hogy míg az előválasztás idején a vidéki településeken a helyiek egy része félelemből, az egzisztenciáját óvva nem mert a kampánysátrakhoz közel menni, addig a népszavazást kezdeményező aláírásgyűjtéskor szinte leomlottak ezek a falak.

 – tette hozzá Berecz Mátyás. Ő egyébként az utóbbi hetekben már látványosan csörtézik az internetes felületeken Pajtók Gáborral, vagyis jól érzékelhetőn beindult kettejük harca az egri körzet elnyerésérért.

Nyúlványszerűen átrajzolták a választókerület határait

Sokak szerint az egrinél is könnyebben nyerhető a Heves megyei 2-es számú, gyöngyösi körzet, bár Dudás Róbert jobbikos, összellenzéki jelölt szerint a választások előtt két hónappal, de akár napokkal is felesleges az esélyeket latolgatni. Némelyik körzetben ugyanis akár olyan szoros küzdelem is várható, hogy az dönti majd el a szavazás kimenetelét, ki milyen hangulatban ébredt fel aznap, elmegy-e szavazni, vagy éppen otthon marad.

Noha Gyöngyös elvileg a tehetősebb körzetek közé számít az ide betelepült ipari üzemek és az általuk fizetett adóforintok miatt, maga a térség egy része hátrányokkal teli, főként az olyan, volt ipari települések környékén, mint amilyen Egercsehi, Tarnalelesz vagy épp Tarnaszentmária. A Gyöngyöst elkerülő utat már több ciklus óta ígéri a jelenlegi kormánypárti tömb, de még egy kapavágást sem sikerült abból meg valósítani. Ennél is érzékenyebb téma a visontai hőerőmű sorsa: erről a kormánypárt azt híreszteli, hogy ellenzéki győzelem esetén bezárják, és utcára kerülnek az emberek. Dudás szerint kell korszerűsítés és egyfajta profilváltás, ami átképzéssel járhat, azoknak pedig, akik nyugdíj előtt ezt már nem tudják vállalni, biztosítani kell egy tisztességes előnyugdíjat, de az erőmű bezárásáról szó sincs, sőt, a további működtetése – tette hozzá – csak kormányváltással biztosítható, hiszen ahhoz európai uniós források kellenek, de azokra a jelenlegi kormány aligha számíthat.

A Fidesz újra Horváth Lászlót, a térség jó ideje regnáló képviselőjét indítja, aki az utóbbi időben leginkább azzal került reflektorfénybe, hogy vehemensen ellenezte a gyöngyöspatai szegregált roma tanulók kártérítését. Segítheti őt, hogy korábban neki kedvező módon, nyúlványszerűen rajzolták át a választókerület határait, így olyan, amúgy Egerhez és nem Gyöngyöshöz közeli települések is a körzetébe esnek, mint például Bélapátfalva vagy épp Szilvásvárad, ahol korábban élt, illetve tanított. A négy évvel ezelőtti választáson mégis alig néhány száz szavazattal tudta megverni a Jobbik akkori elnökét, Vona Gábort (46,15 százalék szavazott előbbire, 41,94 százalék utóbbira), miközben nemcsak a többi, akkor még külön induló ellenzéki párt, de tucatnyi, kamupárt-gyanús induló is lecsípett néhány tizedet a voksokból.

Ez vélhetően most is így lesz: a leginkább billegő körzetekben, ahol akár néhány szavazat is eldöntheti a végkimenetelt, tucatnyi minipárti jelölt rajthoz állása várható.

Hatvan térségében az elvándorlás, a munkaerőhiány és az apróbb települések katasztrofális infrastrukturális állapota a legnagyobb probléma. Harmincnyolc település van a körzetben, amelynek választókerületi határait annak idején úgy rajzolta át a kormánypárt, hogy „csápjai” elérik a Tisza-tavat: itt egészen más gondokkal szembesülnek az emberek, mint akár Selyp, Zagyvaszántó, vagy Apc környékén, nem beszélve az olyan, elszegényedett kistérségekről, mint amilyenhez a Máltai Szeretetszolgálat által felkarolt Tarnabod vagy Erk is tartozik.

A munkaképes fiatalok jó része az ország nyugati felébe vagy külföldre költözött, a kis településeken egyre több az idős, egyedülálló ember, akiknek a szociális ellátása nem megoldott. A szocialista Korózs Lajos, aki az ellenzéki összefogás előválasztási nyerteseként indul a körzetben, lapunknak azt hangsúlyozta: ő most csak előre néz, az esélyeket nem latolgatja, s mint mondta, konkrét felmérések sem készültek még a lehetséges kimenetelekről. A Hatvan és Heves térségét összefogó választókerületben az utak katasztrofális állapota és a háziorvosi körzetek ellátatlansága okozza a legfőbb gondot, plusz számos olyan falu van a körzetben, ahol a nyugdíjasok havi jövedelme nem éri el a hetvenezer forintot sem. Egyes elemzések a billegő körzetek közé sorolták a Heves megyei 3-ast, ahol négy évvel ezelőtt 50,75 százalékkal nyert a fideszes jelölt: a Fidesz itt újra a korábbi győztes Szabó Zsolt volt államtitkárt küldi ringbe, akinek körzetében egyébként jelenleg is nyomoz az Európai Csalás Ellenes Hivatal, vagyis az OLAF az uniós pályázatok körüli feltételezett visszaélések miatt.

Rossz utak, hiányzó orvosok, alacsony nyugdíjak