Fővárosi Törvényszék;Országos Bírói Tanács;Schadl György;

Hatékony és azonnali vizsgálatot kért az OBH elnökétől az OBT a Fővárosi Törvényszék elnöke ellen

Mindezt azért, mert Tatár-Kis Péter ígéretet tett Schadl Györgynek, hogy ellehetetlenít egy neki nem tetsző bírót.

„Az Országos Bírói Tanács az Országos Bírósági Hivatal Elnöke által a Fővárosi Törvényszéket érintően elrendelt igazgatási vizsgálat mellett szükségesnek látja a fegyelmi eljárás olyan időben történő kezdeményezésének megfontolását is, ami nem vezet az esetleges fegyelmi felelősségre vonás ellehetetlenüléséhez” - olvasható a testület szerdai tájékoztatásában. 

Mint írják, a magyar bírói karra az utóbbi években egyre erősödő nyomás nehezedik. Bár a bírák függetlenségét az Alaptörvény is garantálja, ennek ellenére egyre több olyan befolyásolási kísérletnek vannak kitéve, amelyek megtagadása esetén szakmai ellehetetlenülésük fenyegeti őket. Megemlítik, hogy a sajtóban megjelent információk szerint a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke kapcsolatait felhasználva igyekezett közbenjárni a Fővárosi Törvényszék elnökénél annak érdekében, hogy egy magyar bírót távolítsanak el pozíciójából. A Végrehajtói Kar elnöke személyes találkozót kért és kapott Tatár-Kis Pétertől, a Fővárosi Törvényszék elnökétől. Egyes információk szerint Tatár-Kis Péter egy pesti központi kerületi bírósági bíró szakmai „ellehetetlenítésére” tett ígéretet. Az Országos Bírósági Hivatal elnöke 2022. január 28-án igazgatási célvizsgálatot rendelt el a Fővárosi Törvényszéken és valamennyi kerületi bíróságon a teljes 2021. évre különböző bejelentések és panaszok eljárásának, valamint a konkrét bíróval szembeni bejelentést követő folyamat vizsgálatára. A vizsgálati jelentés elkészítésének határideje 2022. április 15. napja.    

Az OBT szerint a korábbi évekre jellemző ellehetetlenítési tapasztalatok után a bírói kar részéről különös aggodalom kíséri a sajtóban megjelent információkat. Az Országos Bírósági Hivatal elnökét felügyelő Országos Bírói Tanács – függetlenül attól, hogy ezután érte-e retorzió az adott bírót – elfogadhatatlannak tartja, ha egy bírósági vezető valóban egy bíró „ellehetetlenítéséről” egyeztetett, ez ügyben bárkivel találkozott, különösen, ha egy ilyen megállapodás szerint cselekedett.

Úgy vélik, a fegyelmi eljárás szolgálati bíróság előtti megindítását önmagában is megalapozhatja, ezt egy alapos és átfogó igazgatási vizsgálat sem helyettesítheti. 

„Ezért az Országos Bírói Tanács a célvizsgálat elrendelését – különösen annak indokolatlanul hosszú időtartamát – nem tartja elegendőnek. Amennyiben ebben a most napvilágot látott esetben nem indul a fegyelmi felelősség kérdését előtérbe helyező és azt vizsgáló, törvényben szabályozott eljárás is az elrendelt igazgatási vizsgálat mellett, akkor az önkényes vezetői magatartás következmények nélkülisége a magyar bírói karra kedvezőtlen, dermesztő hatással lehet, szakmai és egzisztenciális ellehetetlenüléstől való félelemmel járhat. Ez pedig közvetlen és valóságos veszélyét jelenti a külső befolyástól is mentes, független ítélkező munkának. Az Országos Bírói Tanács szükségesnek tartja tehát, hogy a most napvilágot látott ügyben a fenti, az egész bírói kart sokkoló információkkal szoros összefüggésben az Országos Bírósági Hivatal elnöke tegye meg a személyi felelősség tisztázását elősegítő szükséges törvényes intézkedéseket, ezzel is garantálva az igazságszolgáltatás továbbra is független működésének a feltételeit” - áll az OBT állásfoglalásában.