Magyar Nemzet;becsületsértés;Szabó Tímea;

Jogerősen is bűnösnek mondták ki a Magyar Nemzet főszerkesztőjét és szerzőjét a Szabó Tímeáról szóló náci hangvételű cikk miatt

Azzal próbáltak érvelni, hogy a gyalázkodó írás valójában szatíra.

„Pereltem, megnyertem. A Fővárosi Törvényszék jogerősen is bűnösnek mondta ki Szikszai Péter kormánypárti médiacsatlóst és Toót-Holló Tamást, a Magyar Nemzet főszerkesztőjét becsületsértés vádjában. Büntetésük egy év próbára bocsátás” - közölte szerda esti Facebook-posztjában a Párbeszéd társelnöke.

Szabó Tímea szerint a másodfokú bíróság megerősítette a Pesti Központi Kerületi Bíróság első fokú ítéletét, miszerint a „Zummer Fülöp” álnéven írt véleménycikknek semmi köze nem volt a képviselői munkájához, az írást a bíróság olyan szinten öncélúan gyalázkodónak ítélte, ami a becsület csorbítására messzemenően alkalmas. „A cikk kizárólag arra szolgált, hogy engem egy kiirtandó állati faj szintjére alacsonyítson” - tette hozzá.  

A rendőrségi nyomozásban derült ki, hogy a Zummer Fülöp álnév Szikszai Pétert, a Hír TV korábbi vezérigazgató-helyettesét fedi, aki később a Mediaworks Hungary Zrt.-nél a Magyar Nemzet kiadójánál, a hatalmas Fidesz-közeli médiaholding, a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) zászlóshajójánál kezdett el dolgozni.

Szikszai Péter írása még 2020. április 21-én jelent meg a Magyar Nemzet hasábjain, azután, hogy Szabó Tímea országgyűlési felszólalását tapsba fojtották a kormánypárti képviselők Kövér László házelnök támogatásával, amikor a politikus koronavírus elleni védőfelszerelésekről szeretett volna kérdést intézni az Orbán-kormányhoz. Szabó Tímea ekkor először az Origo ellen indított sajtó- és személyiségi jogi pert, mivel hamisan állították be felszólalását úgy, mintha ellenezné a határon túli magyarok ellátását védőfelszereléssel. Ezután jelent meg a Magyar Nemzetben a jogsértő véleménycikk. A többi között olyan mondatok szerepeltek benne, hogy

  • „Szabó Tímeát egy titkos szigeten lévő, illegális laboratóriumban hozták létre, hogy ő egy kullancs Lendvai Ildikó DNS-éből”;

  • „amikor eljött a rajzás időszaka, Szabó Tímea szót kért, és szerteszéjjel fröcskölte a baktériumait”;

  • valamint az ellenzéki politikust egy „nagyon is létező háttérhatalom biológiai fegyverének” nevezte.

Szabó Tímea megjegyezte, a Magyar Nemzet, Origo, Pesti Srácok, HírTV és a „fideszes orbáni hazugsággyár” folyamatosan, évek óta veszítenek vele szemben pereket. Egyúttal vérlázítónak nevezte, hogy „hazugságaikkal és mocskolódásaikkal” sorra foglalják le a bíróságok munkáját. 

„Szikszai Péter és Toót-Holló Tamás bűnös. Fontos ítélet és üzenet ez a 30-as évek gyűlölködéseit idéző kormánypártoknak és az őket kiszolgáló lakájmédiának két hónappal a választás előtt. A Magyar Nemzetben megjelent cikk, amely engem egy kullancshoz és egy kiírtandó fajhoz hasonlított a bíróság szerint is olyan időket idéz, amiket az emberiség egyszer már átélt, és ami a 20. század és talán az egész történelem legsötétebb korszaka volt. Aki ilyet leír, jóváhagy, anyagilag támogat, az bűnös” - fogalmazott. 

Szabó Tímea kitért arra is, hogy Szikszai Péter és Toót-Holló Tamás azzal érvelt a tárgyaláson, hogy az írás egy szatíra. „A wikiszótár szerint a szatíra egy »szórakoztató«, »vidám hangvételű« műfaj. A Magyar Nemzet és társai szerint tehát ha valakit baktériumhoz vagy kullancshoz hasonlítanak, ahogy ezt a nácik anno tették a zsidókkal, az egy »vidám hangvételű« írás. A kormánypárti »sajtó« szerint nyilván Goebbels is egy rendkívül »szórakoztató«, »vidám hangvételű« ember volt” - gúnyolódott. 

Bejegyzését azzal fejezte be, hogy egy közszereplőnek sok mindent el kell viselnie és ezt ő politikusként pontosan tudja. 

„Nem véletlen, hogy a Magyar Nemzet és Szikszai Péter cikke volt 11 év képviselői munka után az első alkalom, amikor én az engem ért »vélemény« miatt bárkivel szemben büntető- és polgári peres eljárást kezdeményeztem”

- tette hozzá. 

Próbára bocsátás esetén a bíróság a bűnösség megállapítása esetén a büntetés kiszabását a próbaidőre elhalasztja, ha a büntetés célja így is elérhető. 

Szabó Tímea 2021. június 3-án jogerősen megnyerte a polgári eljárást is. Ebben a Fővárosi Ítélőtábla kimondta, hogy a Magyar Nemzet megsértette Szabó Tímea emberi méltóságát, 1,3 millió forintos sérelemdíj kifizetésére és a publicisztika végleges eltávolítására  kötelezte a lapot, azzal az indoklással, hogy alig van olyan mondata, amely ne lenne jogsértő, és „olyan nyelvi eszköztárhoz nyúlt, amely egy, a világtörténelemben elítélt ideológia eszköztára” volt.