Németország;Oroszország;tiltás;Deutsche Welle;Russia Today;

Moszkva lépett: Ha nincs Russia Today Németországban, nincs Deutsche Welle Oroszországban

Gyorsan reagált a Kreml a német tiltásra.

Amint arról a Népszava is beszámolt, Németországban betiltották a Russia Today orosz állami televízió német nyelvű csatornáját (RT DE), Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő pedig kilátásba is helyezte, hogy Moszkva válaszlépéseket fog tenni az ügyben. Nem is vártak vele sokáig: a Meduza idézte az orosz külügyminisztérium közleményét, amely szerint Moszkva leállítja a Deutsche Welle (DW) német közszolgálati televízió műholdas és minden egyéb sugárzását Oroszországban, törli az oroszországi DW újságíróinak akkreditációját, és bezárja a német televízió oroszországi tudósítói irodáját. A hatóságok emellett azt is "megfontolják", hogy a DW-t ezen túl külföldi ügynöknek minősítsék.

Hogy egy kisebb lapáttal rá is tegyenek a német húzásra, azt közölték, hogy Moszkva össze fogja állítani azon német állami és közintézményi képviselők listáját, akiknek szerintük szerepe volt az RT DE betiltásában. Ezt a listát nem hozzák nyilvánosságra, ám a rajta szereplő személyeket kitiltják Oroszországból.

Mint ismert, a német médiahatóság felügyelőbizottsága szerdán tiltotta be az RT német nyelvű adását a műsorszórási engedély hiányára hivatkozva, az orosz külügy pedig válaszlépést ígért, miután szerintük megalapozatlanul döntöttek az RT kitiltásáról.