Silvio Berlusconi;Olaszország;Matteo Salvini;Giorgia Meloni;

2022-02-06 14:39:52

Salvini elismerte: vége a szövetségnek Melonival és Berlusconival

Pártjának a centrum felé kellene haladnia.

Látszólag jó hétvégéje volt Matteo Salvininek, az olasz populista Liga elnökének, kedvenc csapata, az AC Milan ugyanis 2-1-re legyőzte az Internazionalét az olasz labdarúgó bajnokság legújabb játéknapján, a milánói derbin. A rossoneri sikere ellenére azonban egyre több a barázda a politikus homlokán. Sergio Mattarella elnökké választása ugyanis bonyolította a politikai viszonyokat. Maga Salvini szombaton bejelentette, a jobboldali szövetség „elolvadt, mint hó a napon”.

Lényegében mindenki mindenkivel összeveszett a jobboldalon. Rendkívül hűvössé vált Salvini és Giorgia Meloni, a szintén jobboldali populista Olasz Testvérek (FdI) elnökének viszonya. Ez a kapcsolat persze, minden állításukkal szemben, sosem volt felhőtlen, hiszen komoly konkurenciaharc dúlt kettejük között. A tét ugyanis az, ki álljon a jobboldali együttműködés élére. Mivel a Liga sokáig a legnépszerűbb párt volt, ezért Salvini úgy vélte, ez a jog őt illeti meg függetlenül attól, hogy az FdI már megelőzte pártját. Az elnökválasztási procedúra során ő vette át a vezető szerepet, újabb és újabb jelöltek nevét húzta elő a varázskalapból, de mindezt úgy, hogy másokkal nem egyeztetett, így egyik jelöltjéből sem lett elnök. Meloni nagyon megorrolt rá amiatt, hogy Salvini végül Mattarella újraválasztását támogatta. „Ez nem lehet igaz”, dohogott az FdI elnöke, miután kiderült, mit is akar a Liga.

Kölcsönös bizalmatlanság jellemzi azonban a Liga és Silvio Berlusconi pártja, a Forza Italia viszonyát is. Salvini ugyanis az elnökválasztás után váratlan javaslattal állt elő, amit szintén nem egyeztetett előzetesen senkivel: az amerikai Republikánusokhoz hasonló pártszövetséget kíván létrehozni Olaszországban. Meloni erre azonnal nemet mondott. A Liga elnöke ellátogatott Berlusconihoz, aki annyira nem volt elutasító, mint az Olasz Testvérek elnöke, de túl nagy lelkesedést sem mutatott a projekt iránt.

Egyre élesebb ideológiai vita várható Salvini és Berlusconi között. A 85 éves, mind többet betegeskedő volt miniszterelnök ugyanis nem akarja kiengedni a kezéből a gyeplőt, sőt most már ő is arra törekszik, hogy a jobboldal vezető személyisége legyen, habár a Forza Italia hét százalékos népszerűsége elmarad Meloni, illetve Salvini tömörülésének közkedveltségi mutatójából. De Berlusconi abból indul ki, hogy a következő, 2023 tavaszán esedékes választás után a Forza Italia nélkül aligha alakulhat kormány, amiben alighanem igaza is van. Berlusconi egy új centrumot kíván felépíteni, ami feladja a leckét Salvini számára. Ha ugyanis a Liga elnöke továbbra is arra törekszik, hogy elmélyítse szövetségét az európai populistákkal, köztük Orbán Viktor Fideszével, vagy a lengyel Jog és Igazságossággal (PiS), akkor elvesztheti Berlusconi megmaradt támogatását is. Giancarlo Giorgetti gazdaságfejlesztési miniszter, a Liga alelnöke már régóta azt követeli, hogy a párt kérje felvételét az Európai Néppártba (EPP). Erre azért is szükség lenne, mert ha a következő választás után kormányra kerülne a Liga, akkor sokkal elfogadottabb lenne Európában, ha a jobbközép pártcsalád tagja lenne. Salvini erről az eshetőségről egyelőre hallani sem akar, de hamarosan döntenie kell, mert most teljes szétesés előtt áll az egyébként sosem erős jobboldali szövetség.

Az elnökválasztási procedúrából a jobboldali pártok közül Meloni Olasz Testvérei jött ki a legjobban, hiszen az egyes közvélemény-kutatók szerint a politikai erő növelte népszerűségét, két az utóbbi napokban készült felmérés is e pártot látja az élen. A Liga azonban nem képes magára találni, s Salvini katasztrofális, az elnökválasztás során nyújtott teljesítménye alapján arra következtethetünk, hogy a párt lassú, de biztos esésének folyamata nem ért véget.

Salvini tehát kényszerhelyzetbe került. Középre kellene lépnie ahhoz, hogy megmentse pártját, a Ligát az enyészettől, de aligha lesz képes irányt váltani.