támogatás;turizmus;vendéglátás;érvénytelen voks;helyreállítási alap;

Még mindig kevés a turista

2020-hoz képest tavaly 11 százalékkal több, bő 15 millió vendégéjszakát regisztráltak a kereskedelmi szálláshelyeken.

A tavalyi évben elkezdtek visszaszállingózni a külföldi vendégek is a hazai szállodákba és panziókba, ám a pandémia előtti évhez képest még mindig sokkal kevesebben voltak – derül ki a KSH legfrissebb adataiból. Eszerint a tavalyi évben 2020-hoz képest 11 százalékkal több, bő 15 millió vendégéjszakát regisztráltak a kereskedelmi szálláshelyeken. A belföldi vendégek 5,9, a külföldiek 25,4 százalékkal több - 10,5, illetve 4,7 millió - éjszakát töltöttek el valamely hazai szállodában, panzióban vagy kempingben. A növekedés azonban csak a járványügyi korlátozásokkal erősen terhelt 2020-as évhez viszonyítva  jelentős, a szállodák és panziók forgalma a vírus megjelenése előtti szintet még messze nem érte el. Jól mutatja ezt, hogy a tavaly decemberi 1,16 millió vendégéjszaka 2019 decemberéhez képest még mindig 42,5 százalékos visszaesését jelent.

A KSH közlése szerint a pandémia első évéhez képest a belföldi vendégek száma közel nyolcszorosára, 282 ezerre nőtt decemberben: ők öt és félszer több - összesen 616 ezer - éjszakát töltöttek el zömmel a szállodákban, kisebb részben a panziókban. A külföldi vendégek száma 2020 decemberéhez képest a tizennégyszeresére, 217 ezer főre emelkedett. Ők tizenegy és félszer több – összesen 548 ezer - vendégéjszakát töltöttek el Magyarországon tavaly decemberben. Az összehasonlítási alap azonban egy olyan hónap, amikor a szállodák csak üzleti vendégeket fogadhattak, ehhez mérten látni a sokszoros növekedést. A vírus előtti, 2019-es év végéhez képest viszont a külföldiek még a tavalyi év utolsó hónapjában is 49 százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltöttek el nálunk. A vendéglátás bevétele eközben kevesebb, mint 3 százalékkal maradt el a 2019. évitől és 26 százalékkal nőtt 2020-hoz képest – közölte az online kasszaadatok alapján a Magyar Turisztikai Ügynökség.

A vendéglátóhelyek bevétele tavaly 1 030,7 milliárd forint volt, így a vendéglátás adta az összes online kassza bevétel 7,8 százalékát. A bevételek 33,8 százaléka Budapesthez köthető, de nagyobb szeletet hasít ki még Pest (9,7 százalék), Győr-Moson-Sopron (5,1 százalék) és Veszprém (4,6 százalék) megye is. Budapest vendéglátásból származó bevétele tavaly 347 milliárd forintot tett ki, ami 2020-hoz viszonyítva 28,4 százalékos bővülés. Szeptember óta a havi eredmények szinte megegyeznek a 2019-es értékekkel. 

Turisztikai portál kapta a helyreállítási támogatás harmadátA koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került turizmus helyreállítására nyújtott, 1,7 milliárd forintos uniós támogatást 23 cég és vállalkozó között osztotta szét a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) – írta meg a 24.hu. Harmadát – 630 millió forintot - az MTÜ-höz közelálló Magyar Turisztikai Szövetség alapítványa tulajdonolta Hellohungary Turisztikai Szolgáltató Kft. kapta, amely ezt egy turisztikai portál létrehozására fordítja majd. A maradék összeget a lap szerint állami szervezetek, balatoni borászok, valamint pár budapesti étterem tulajdonosa kapta, de jutott még belőle az Orbán Ráhel-közeli Magyar Divat & Design Ügynökségnek is.