Magyarország;média;sajtószabadság;nemzetközi sajtó;

2022-02-16 21:42:00

Aggódnak a magyar sajtószabadságért, alig várják, hogy találkozzanak Kovács Zoltánnal

Budapesten ülésezik csütörtökön és pénteken a Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) igazgatótanácsa, hogy az áprilisi parlamenti választás előtt ráirányítsa a figyelmet a médiaszabadság előtt álló magyarországi kihívásokra. Az Orbán-kormány képviselőin kívül asztalhoz ülnek ellenzéki vezetőkkel is.

Az öt kontinens vezető szerkesztőiből és újságíróiból álló testület tagjai találkoznak Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkárral, Márki-Zay Péterrel, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltjével és Karácsony Gergely főpolgármesterrel, továbbá a független média szerkesztőivel és szakértőkkel.

Az IPI közleményében Khadija Patel igazgatótanácsi elnök kijelentette: azért választották első félévi ülésük helyszínéül Budapestet, mert „világszerte aggodalomra adnak okot a magyarországi független újságírás előtt álló folyamatos kihívások. Alig várjuk, hogy találkozhassunk mind a kormány, mind az ellenzék képviselőivel, hogy megértsük a független sajtó előtt álló főbb kihívásokat, és hogy kötelezettségvállalásokat kérjünk a pozitív reformokra vonatkozóan a jövőre nézve.”

A találkozók során olyan témákat vetnek majd fel – áll a sajtóközleményben –, mint a médiapluralizmus folyamatos eróziója, a kormány beavatkozása a médiapiacba, a magyar újságírók illegális megfigyelése a Pegasus kémprogram segítségével, a független újságírók információkhoz való hozzáférésének lépten-nyomon tapasztalható akadályozása; a kórházi tudósítások tiltása a világjárvány kezdete óta, a médiaszabályozó testületek átpolitizáltsága és az állami hirdetések egyenlőtlen elosztása a médiumok között.

Tapasztalatairól az IPI jelentést készít, amelyben a főbb kihívások felvázolása mellett ajánlásokat fogalmaz majd meg a helyzet javítására az április 3-i választások után.