Oroszország;Ukrajna;harc;szakadár;Donyecki Népköztársaság;Luhanszki Népköztársaság;

2022-02-19 20:42:00

Két ukrán katona meghalt a szakadárok tüzérségi támadásában, a belügyminiszter veszélyesen közel járt a tűzhöz

A szakadárok a közösségi médiában azzal érveltek, hogy csak a kormányerők tüzérségi támadásaira válaszoltak, de a kijevi vezetés cáfolta, hogy támadást rendelt volna el.

Két ukrán katona meghalt, négy pedig megsebesült az oroszpárti szakadárok tüzérségi támadásában Ukrajna keleti részén szombaton - közölte az ukrán hadsereg. A szakadárok a közösségi médiában azzal érveltek, hogy csak a kormányerők tüzérségi támadásaira válaszoltak.

Hivatalos ukrán közlések szerint a szakadáriok szombat reggel 12-szer, a megelőző 24 órában összesen 66-szor sértették meg a tűzszünetet. Összesen 74 tüzérségi támadás történt 39 település ellen a két területről olyan nehézfegyverzettel, amelynek a bevetését a minszki megállapodások tiltják. Öt községben nem volt áram, a donyecki Novoluganszkojéra 122 milliméteres lövedékekkel zúdítottak sortüzet. 

Az AFP szombat esti híre szerint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet 1500 olyan esetről számolt be, amellyel megsértették a tűzszünetet.

A kijevi kormány provokációnak nevezte a történteket, és tagadta az orosz vádakat, hogy offenzívára készül Kelet-Ukrajna ellen, ahol 2014 óta rendszeresek az összecsapások a kormányerők és a szakadárok között. Az ENSZ becslései szerint a konfliktusban eddig több mint 14 ezer ember vesztette életét.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pártjának egyik szóvivője közölte, hogy egy csoport politikus és külföldi tudósító is tűz alá került a konfliktusövezetben, őket sikerült biztonságba helyezni. Egyikük az incidensről videót készítő AFP tudósítója szerint Denisz Monasztirszkij belügyminiszter volt.