közpénz;felújítás;drágulás;Magyar Állami Operaház;

Végjátékban nőtt 800 millióval az Operaház felújítása

A felpörgetett ütem ellenére is alig két nap marad az épület műszaki átadása és az ünnepi nyitány között. Klasszikus választások előtti politikai avatóra készül az Orbán-kormány. 

Az Operaház sokszor elhalasztott újranyitását március 12-én most már mindenképpen meg akarják tartani. Erre utal a kivitelezői büdzsé újabb 800 millió forinttal való megtoldása előre nem látható munkákra hivatkozva. Ezzel együtt már nettó 28,3 milliárdra (bruttó 36 milliárdra) nőt a kivitelezés költsége. A felújítás teljes ára az Angliában varratott függönnyel, a műemléki részek 24 karátos aranyfüst lemezzel való újraaranyozásával és a többivel együtt 50 milliárd körül jár a tervező Zoboki Gáborral az Indexben közölt interjú szerint.

A Közbeszerzési Értesítőből az is kiderül, hogy a kivitelezés befejezésének sokszor módosított határideje egy hónappal későbbre, március 10-re csúszott el. Így az Operaház vezetőségének és társulatának mindössze két napja marad, hogy teljes egészében birtokba vegye az Andrássy úti épületet és felkészüljön az ünnepi nyitó hangversenyre, amelyen az előzetes híradások szerint Plácido Domingo is fellép. Másnap pedig Ókovács Szilveszter igazgató a Hunyadi László ősváltozatával rendezői debütálásként az újranyitott Operaház művészi és technikai lehetőségeit mutatja be. Az opera március 15-i ünnepi előadásán pedig minden bizonnyal Orbán Viktor is feltűnik majd a királyi páholyban. Ahol egyébként a bezárás előtt a lánya, Orbán Ráhel és svájci osztálytársai is pezsgőztek Ókovács invitálására.

A régi emlékek és érdemek azonban idővel elhalványulnak. Az Opera-beruházást egy saláta-törvénymódosítással csavarták ki Ókovács kezéből 2018-ban, holott az Andrássy úti játszóhely korszerűsítése már a 2013-as főigazgatói pályázatában is szerepelt. Orbán Viktor még azon az őszön bejelentette, hogy kerítenek pénzt a rekonstrukcióra. A beruházás költségét akkor 9-10 milliárd forintra becsülték. 2015 elején még csak részleges felújításra készültek. Az Operaház bezárásával együtt járó teljes rekonstrukcióról csak 2016 augusztusában született döntés. Balog Zoltán miniszter az évadnyitó társulati ülésen be is jelentette, hogy az évad végén bezár az Operaház.

A kivitelezési tender azonban jócskán elhúzódott. Egyetlen pályázóként a West Hungária Bau Kft. vezette konzorcium (Épkar Zrt. és Laki Zrt.) 14,2 milliárdot kért a munkáért, ami jócskán meghaladta az előzetesen becsült 9,2 milliárdos árat. Az átadás határideje akkor 2019 januárja volt. A kivitelezői szerződést 2017 októberében úgy írták alá, hogy hiányzott 7-8 milliárd. Miközben az Operaház vezetése megpróbálta kiénekelni a pénzt a kormányból, megkezdődött az Ybl Miklós tervezte épület műemléki feltárása. A rekonstrukció építészeti programjának kialakításával Zoboki Gábort, a MÜPA és a Karmelita kolostor miniszterelnöki rezidenciává alakító építészt bízták meg, aki beleszeretett a feladatba és nagyszabású történelmi rekonstrukciós tervvel állt elő. A kisebb felújításban gondolkodó Ókovács Szilveszter nem volt elragadtatva: „Nekem az intézményt kell vezetnem, amely nem kő meg habarcs, hanem élő valóság”. A kormány talán hiányolta belőle az elhivatottságot, a projektet mindenesetre rábízta Baán Lászlóra, a Liget-negyed kormánybiztosára, illetve a Városliget Zrt-re.

Hiába jött az új főnök, a beruházás továbbra is lassan haladt. Az átadás eredetileg megjelölt időpontjára, 2019-re még mindig nem sikerült eldönteni, hogy a Zoboki-féle terv valósul meg vagy a szerényebb változat. Az előbbi nyert. Az eredmény az eddig napvilágot látott fotók szerint impozáns, csak a költség lett közben kétszer (az első becsléshez képest ötször) annyi és az Erkel színházi „száműzetés” is három évvel tovább tartott. Ráadásul a most kihirdetett új átadási határidő is nagyon szorosnak tűnik. A Városliget Zrt-t hiába kerestük meg kérdéseinkkel, lapzártáig nem érkezett válasz.

Ha a munkások le is vonulnak a területről, akkor is kérdéses, hogy miként áll össze a felújított épület pompájához méltó Hunyadi-előadás, ha előtte egy építési területen kell próbálni, a díszletet máshol rakják össze és az újjászületett épülettel is csak akkor ismerkednek.

Feszített tempóJelenleg a Magyar Állami Operaház március 12-i ünnepi nyitással számol. (Előtte egy nappal a felújított épületet bemutatják a sajtónak és afféle főpróbaként a Hunyadi Lászlót megtekinthetik diákok.) A 12-i nyitógálát a köztévé is közvetít majd, március 13-án pedig megtartják a nyitó előadást. Március 14-re tervezik a Mayerling című balett premierjét. Úgy tudjuk, már elkezdték mindkét produkció próbáját az Opera színpadát a hét elején a balett, a hét második felében pedig a Hunyadi László stábja használja. Az operát egyébként már próbálták az Eiffel Csarnokban is. Amikor az Operában nincsenek próbák, akkor még tartanak a ház szükséges felújítási munkálatai. B. Gy.