Miskolc;tiltakozás;kormányrendelet;polgári engedetlenség;pedagógussztrájk;

2022-02-21 17:33:00

Tovább terjed a tanársztrájk: Miskolcon is csatlakozik 37 tanár a polgári engedetlenségi hullámhoz

„Amikor az igazságtalanság törvénnyé lesz, az ellenállás felelősséggé válik” - üzente Thomas Jeffersont idézve a miskolci Herman Ottó Gimnázium 37 pedagógusa.

A holnapi napon a Miskolci Herman Ottó Gimnázium - jelenlegi állás szerint - 37 pedagógusa is részt vesz abban az elégedetlenségi, polgári engedetlenség hullámban, mely a múlt hét elején kezdődött, így a keddi napon nem vesszük fel a munkát - tájékoztatta lapunkat közleményében az oktatási intézmény.

Nyilatkozatukban leszögezték, részvételük a polgári engedetlenségi akcióban kizárólag erkölcsi indíttatású, egyéni, az oktatás helyzetéért, valamint tanítványaik, gyermekeik, s a nemzet jövőjéért érzett felelős döntésük függvényében teszik. A munkabeszüntetéssel nem munkahelyi vezetőik ellen, hanem a Magyar Közlönyben 2022. február 11-én megjelent 36/2022. (II.11.) Kormányrendelet ellen tiltakoznak, egyben követelik annak visszavonását.

A miskolci pedagógusok felidézték, hogy 2016 óta ők is több alkalommal felhívták a figyelmet "az oktatás siralmas helyzetére, a korszerűtlen, túlzsúfolt, azóta több tantárgyból további lexikális ismerettel felduzzasztott tananyagra, ami gyermekeinket értelmetlenül túlterheli, ugyanakkor munkaerőpiaci esélyeiket rontja." Hozzátették, minden lehetséges, törvényes figyelemfelhívási módot kimerítettek, s három hete a kétórás figyelmeztető sztrájkban is részt vettek. Az ominózus, veszélyhelyzetre hivatkozó kormányrendelettel kapcsolatban azt írták:

Méltóságuk, szakmájuk becsületéért ezért kénytelenek a polgári engedetlenséghez folyamodni - tették hozzá. Végezetül közölték, hisznek a demokratikus megoldásokban és a demokráciára való nevelésben, ezért példát szeretnének mutatni, s mindenkit arra kérnek, hogy támogassák a pedagógustársadalom törekvéseit.

Amint arról a Népszava beszámolt, a pedagógussztrájk kezd egyre inkább országos méreteket ölteni: budapesti iskolák mellett Szombathelyen, Dunakeszin, Szigetmonostoron és Hajdúszoboszlón is munkamegtagadással tiltakoztak a pedagógusok a kormány sztrájkrendelete ellen. A polgári engedetlenségi hullám február 14-én indult a kőbányai Szent László Gimnáziumban, amelyhez még azon a héten számos másik iskola csatlakozott, akkor még zömmel a fővárosból, de a miskolci Földes Ferenc Gimnázium nevelőtestületének tagjai is hamar jelezték részvételüket.

A Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete az Alkotmánybíróságon támadta meg a kormány sztrájkrendeletét, emellett folytatják a március 16-ára meghirdetett határozatlan idejű sztrájk szervezését, amivel egyebek mellett értékálló bérrendezést, igazságosabb munkaidőbeosztást szeretnének kiharcolni.