Migration Aid;magyar-ukrán határ;orosz-ukrán konfliktus;taxis hiénák;

Taxishiénák vadásznak a menekülőkre az ukrán határon, 150 ezer forintot kérnek a Budapestig tartó fuvarért

Megjelentek a magyar-ukrán határnál a taxishiénák, akik 150 ezer forintért viszik el a gyalog érkezőket Budapestre - figyelmeztet Facebook-bejegyzésében a Migration Aid.

A szervezet alternatívát szeretne nyújtani főként azoknak, akik ezt a költséget nem engedhetik meg maguknak. Ennek érdekében sofőröket és nagy kapacitású (7-9 fős befogadóképességű) gépjárműveket keresnek, akik akár a helyi vasútállomásra, akár Budapestre tudnak szállítani embereket. Emellett feltölthető (prepaid) üzemanyagkártyákat is gyűjtenek, hogy a segítséget felajánló sofőröknek, autótulajdonosoknak be tudjanak szállni a üzemanyagköltségébe. Ezeket leadni egyelőre Budapesten lehet.

A Migration Aid arra is felhívta a figyelmet, hogy egyre több menekültnek nincs szállása.

"A magyar menekültügyi rendszer kapacitásait az elmúlt években politikai megfontolásból szinte teljesen leépítették, nincs elég befogadó állomás. Jobb híján civilektől kérünk segítséget: aki fel tud ajánlani szállás lehetőséget, ezt kérjük jelezze nekünk. Megpróbáljuk úgy megszervezni, hogy a felajánlott szállásokra mi visszük el a határról a menekülteket. Kérjük, hogy az [email protected] e-mail címre küldjétek, hogy hol található a szállás, ill. hogy hány embert, mennyi időre tudnátok elszállásolni, illetve egyéb megkötéseket. Mivel jelenleg napi több száz e-mailt kell feldolgoznunk, a tárgy rovatban jelöljétek meg, hogy "szállás felajánlás", ezeket az e-maileket külön kezeljük"

– hangzik a közlemény. A szervezet SOS-jelleggel egy már Budapesten tartózkodó, jelenleg az utcán kóborló ukrán családnak és két fiatal (18-20 éves) ukrán férfinak is szállást keres, az erre vonatkozó felajánlást a +36 30 592 8066-os telefonszámon várják. Emellett önkénteseiknek a magyar-ukrán határ mentén keresnek szállásokat.