Ukrajna;magyar külpolitika;kormánypropaganda;

2022-02-26 06:21:00

Tollafosztott páva

Itt a vége. Mármint a pávatáncnak, a nyugati szövetségesek és Putyin között. A mesékben így fejezik be a történetet: „Itt a vége, fuss el véle!” De nem fut. Itt marad velünk, tollai nélkül, csupaszon. Hogy milyen madár bújik elő a dekoratív külső alól, még bizonytalan. Leginkább úgy tűnik, kifelé, nyögvenyelve beállva a szövetségesi sorba, egy magát kisebbre összehúzó galamb. Létezik kopasznyakú galamb is, megnéztem, 3000 forintért kapható. A miénk kicsit többe van.

Itthoni használatra viszont a pávajelmez alól kibújt a vércse. Már nem leplezi, hogy ragadozó fajta. Iványiékra le is csapott. Nem ők lesznek az utolsók a sorban. Már nem kell tetszetősnek látszani. Remélik: a saját tábornak a kopasz galamb, vércse, páva egyformán szép. Madár, madár.

Egy biztos: az Orbán kormány évtizedes külpolitikája egy pillanat alatt összeomlott. Pech, hogy mi is ott vagyunk a romok alatt.

Orbán elmérte, sokakkal együtt. Állítólag pár napja még a füredi frakcióülésen sem látta reálisnak az orosz inváziót. Mindent megtettek, hogy a kampányban idecsábítsák Trumpot, aki éppen Putyin zsenijét magasztalja, így már kínos volna a vizit. A kormánysajtó pár napja versenyben hülyézte le azokat, akik Ukrajna elleni támadásról beszéltek. Bayer szerint „Oroszország nem fogja megtámadni Ukrajnát, ezt egy hülye is tudja.” „Közel volt a háború, de Orbán közbenjárására megúsztuk” - így Bencsik András. Hát meg. A jégtörő misszió után Putyin azért vígan elkorcsolyázgatott Kijevig.

Elhiszem: Orbán valóban békét akart. Pontosan tudta: egy választásra késztető konfliktus az ő helyzetét is ellehetetlenítené. Putyinhoz fűzi egész eltévesztett „keleti nyitása”, hosszú évek (messze nem csak gazdasági érdekeket szolgáló) politikai udvarlásának befektetett tőkéje, a nyugatellenességre hangszerelt „függetlenségi háború” az Európai Unióval szemben, és ki tudja, még milyen hasznok reménye. Viszont ha kiszorul a nyugati szövetségi rendszerekből, Putyin szemében is elveszett minden helyiértéke.

Hol van már az országértékelő beszéd nagyhangú szövegelése: mi olyan jól felfegyverkezünk, hogy magunk is meg tudjuk védeni magunkat. Hát persze. Főleg, hogy Putyin az atomkártyát is elővette. Még nem tette az asztalra, de már mutogatja. Népéhez intézett szózatában kimondta: országuk a világ egyik vezető atomhatalma, „aki ellene fordul, rettenetes következményekkel szembesülhet”. Némi kínos habozás után, mit volt mit tenni, a magyar miniszterelnök is elítélte az orosz agressziót. Nehéz is lett volna mást tennie: sok más aláírt nemzetközi egyezmény mellett épp egy budapesti memorandumban adott garanciákat Oroszország Ukrajna biztonságára és területi épségére, cserébe azért, hogy Ukrajna lemondott a szovjet érából rá maradt atomfegyverekről.

A külpolitikai zászlóváltás zavarodottsága okozhatta azt a kis tévedést is, hogy a Kormányzati Tájékoztató Központ véletlenül nekem címezte a Putyinnak írt levelét. Az van benne, hogy „a háború nem megoldás”. Szerintem sem. Csakhogy nem én indítottam, hanem az Önök haverja, bizonyára neki szánták a baráti figyelmeztetést.

Megértem: Putyinnal nehezebben levelezett volna a Tájékoztató Központ. Ő nem náluk regisztrált oltásra, mint én, akinek a mailcímét innen tudják. Igaz, arról volt szó, hogy a vakcinákról levelezgetnek velem. Bár abból is kimaradhatott pár küldemény, azért nem kaphattam meg az értesítésüket arról, hogy 60-on túl (ne firtassuk, mennyivel túl) ne kísérletezgessek a kínai vakcinával. Úgy lehetett, hogy ezt a levelet meg tévedésből Putyin vette kézhez helyettem.

Mindenesetre ebből az írásból is megtudtam, hogy a gaz ellenzék magyar fiainkat küldené elvérezni a csatatérre, mert háborút akar. Ők, és nem Putyin. Szerintem hamarosan kiderül, hogy Márki-Zay lövi Kijevet, Gyurcsány adja neki a töltényt, megtévesztésül oroszt. Ez nem lepett meg, hiszen ugyanebből a kormányzati forrásból értesülhettem korábban arról, hogy a baloldal oltásellenes, az is díjnyertes hazugság volt. Hallom, közvéleménykutatásnak álcázott telefonok is nyomják az új mantrát.

Ez az új taktikájuk. A mentőkötél. Szegény Szájer ereszcsatornán mászott ki egy szorult helyzetből, ők most ezen a kötélen. Szintén árulkodóan lemeztelenítve, de hátha marad a sötét, úgy kevésbé látszik. Minden tény ellenére Orbán még jól is kijöhet a világ tragédiájából. Persze csak rövid távon. Áprilisig az is elég. Az Uniónak össze kell zárnia: könnyen lehet, most kicsit félreteszik a normasértő renitensek számonkérését. Itthon meg talán sikerül békeangyalnak hazudniuk magukat. Szárnya annak is van, a csudába a részletekkel!

Új helyzet van. A kormány a háború árnyékában kül- és belpolitikai stratégiát váltott. A hidegháború itthon is melegedik. Ideje észrevennünk.

Vagy csak bámészan figyeljük, ahogy kormányközeli körök nyereséges céget alapítanak levedlett pávatollak forgalmazására. Nem rossz üzlet: a dekorációs boltokban még a mű pávatoll darabja is 700 forint felett van. Az igazinak még jobb ára lehet. Bár szakértők szerint azt óvatosan kell tisztogatni: könnyen penészedik, fakul, öregszik.

Hiába, semmi sem tart örökké.