adóvisszatérítés;igazságtalanság;

A közös pénzen vásárolnak

Nem gondolom, hogy lenne olyan adózó, aki ne örülne annak, ha a befizetett adójából visszakap egy jelentős összeget. Az éremnek azonban ebben az esetben is két oldala van, érdemes vizsgálni a színe mellett a fonákját is. Nézünk két jellemző esetet!

Adott egy 5 tagú család, három eltartott gyermekkel, ahol a családi jövedelem bruttó 660 ezer forint havonta. Az éves igénybe vett családi adókedvezmény 1,2 millió forint. Ezzel a család visszaigényelhető adója 0 forint, vagyis a mostani akcióban nem kapnak egy fillért sem. (Az ennél kisebb jövedelműek szintén nem kapnak semmit.)

A másik család jelenleg két fős, de igazoltan babát várnak. A családi jövedelmük legyen bruttó 1,2 millió havonta. Mivel gyermekük még nincs, így családi adókedvezményt 2021-ben nem vettek igénybe. A születendő gyermek miatt mindketten jogosultak adóvisszatérítésre, ami fejenként a maximális, 809 ezer forint, vagyis 1,6 millió a családnak.

Jól látják! A még gyermektelen család jóval többet kap. Sikerült a kormánynak a választási osztogatás hevében belerondítani a saját családtámogatási rendszerébe, ami az átlagos keresetű családoknál vitathatatlanul jól működött eddig. Hogy a valóban rászorulókat nem akarja segíteni ez az antiszociális rendszer, azt eddig is tudtuk, de hogy ostoba is, azt csak gyanítottuk.

Nem merem azt feltételezni, hogy mégsem ostobaság történt, hanem tudatos gazemberség. Ha az volt a cél ugyanis, hogy a magas keresetű, 1-2 eltartottal élő családok, amelyek eddig nem tudták jelentősen csökkenteni az adójukat, most visszavehessenek a közösségtől 1,6 milliót, az már bűncselekmény, lopás, hiszen a mindnyájunk nevében felvett hitelt sajátították ki.

Vegyük észre, hogy a fentieken túl az egy és két gyermekes, tehát a lakosság derékhadát alkotó réteg szavazatának megvásárlása a fő cél. Most az történt, hogy a családtámogatási rendszer alapvetően helyes, gyermekszámtól függő rendszerét áldozták fel a választás oltárán, hiszen a visszatérítésnél a mérték nem a gyermekek száma, hanem a fizetés nagysága.

Döbbenten tapasztalom, hogy ezt a mérhetetlenül aljas eljárást az ellenzék szinte szó nélkül veszi tudomásul a bejelentése óta. Bizonyára félnek a rájuk sütött családellenes jelzőtől, hiszen a vita nélkül, kinyilatkoztatásként előadott kormányzati hazugságok elérik a célközönséget.

Meggyőződésem, hogy aki feltétlen Orbán hívő, annak felesleges érvelni, de ez nem jelentheti azt, hogy a gondolkodni képes állampolgárokat (és ilyenek vagyunk többségben) ne kellene tájékoztatni az ilyen és ehhez hasonló aljasságokról akkor is, ha dühödt acsarkodást vált ki az elkövetőkből.