Emmi;Magyarország;tanár;polgári engedetlenség;

2022-03-01 07:23:00

Nem csitul a tanárlázadás, minden eddiginél több iskola csatlakozott a polgári engedetlenséghez

A minisztérium közben arra kíváncsi, márciusban miként sztrájkolnának a pedagógusok.

Harmadik hete tiltakoznak polgári engedetlenséggel a tanárok a kormány sztrájkrendelete ellen, a Népszava összesítése szerint február 28-án legalább 32 intézmény több mint 700 pedagógusa tagadta meg a munkát több órára vagy egész napra. Az engedetlenségi akciók február 14-i indulása óta így már 160 intézmény dolgozói csatlakoztak a megmozduláshoz, általános iskolák, gimnáziumok, szakképző intézmények mellett már több óvodában is a tiltakozás radikálisabb formája mellett döntöttek, most hétfőn pedig a Pest Megyei Pedagógiai Szakszolgálat gödöllői tagintézményében is "sztrájkolt" két tucat munkatárs.

A munkavégzés megtagadásával tiltakozó pedagógusokat a legtöbb helyen a diákok és szülők is támogatják, hétfőn pedig a lengyel tanári szakszervezetek is kiálltak magyar kollégáik mellett. A héten utcai demonstrációkra is sor kerül, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerdán Szombathelyen, csütörtökön Pécsen, szombaton Tatabányán szervez tüntetést. Március 16-án is több megmozdulás lesz országszerte, Budapesten, a Kossuth téri Tisza István szobornál például diákok tartanak demonstrációt tanáraik mellett.

A PSZ a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetével (PDSZ) közösen március 16-ára hirdetett határozatlan idejű sztrájkot, a tiltakozásokat kiváltó kormányrendelet ezt próbálja ellehetetleníteni azzal, hogy sztrájk közben is munkára, óráik megtartására kötelezné a tanárokat. A PSZ és a PDSZ bírósághoz fordult, mert a sztrájktörvény által előírt elégséges szolgáltatások körébe nem tartozhat bele, hogy a pedagógusok munkabeszüntetés közben dolgozzanak. A január 31-én megtartott kétórás figyelmeztető sztrájk - amelyben mintegy 27 ezren vettek részt - ügyében ezzel a bíróság is egyetértett, ám a szakszervezetek újabb, a márciusi sztrájkra vonatkozó beadványát elutasították, az időközben megjelent kormányrendeletre hivatkozva.

A PDSZ választmányi tagja, Nagy Erzsébet a Népszavának elmondta,

Március 2-án pedig folytatják az egyeztetéseket az Emberi Erőforrások Minisztériumában, erre a sztrájktörvény is kötelezi őket. Nagy Erzsébet lapunknak arról is beszámolt, a kormányoldal szerdán a március 16-ai sztrájk előkészítéséről akar egyeztetni.

- Ez teljesen érthetetlen számunkra, hiszen a sztrájk előkészítéséről nekünk a kollégáinkkal kell egyeztetni, nem a kormánnyal. Utóbbinak akkor lenne értelme, ha az Emberi Erőforrások Minisztériuma velünk együtt sztrájkolna, de nyilván nem ez a helyzet – fogalmazott Nagy Erzsébet. Hozzátette: a szaktárcánál egyebek mellett arról fognak érdeklődni, miért jobb, ha egy jogszerű sztrájk helyett polgári engedetlenséggel kell kiállniuk önmagukért és az oktatásért a pedagógusoknak.

A munkavégzés megtagadásával járó tiltakozások tovább folytatódnak: a librarius.hu portál információi szerint kedden több egyházi intézmény összehangolt polgári engedetlenségi akciót szervez, a megmozduláshoz református, ferences, piarista és katolikus intézmények csatlakoztak.