oktatás;halasztás;iskolakezdés;

2022-03-02 06:30:00

Több mint 21 ezren kértek iskolahalasztást

Összesen 21 353 kérelem érkezett be idén az Oktatási Hivatalhoz (OH) a január 18-ai határidőig a hatéves kortól kötelező iskolakezdés halasztásának ügyében – tudta meg a Népszava. Az OH lapunkkal közölte, a kérelmek legnagyobb részét – 20,6 ezer ügyet – már el is bíráltak, és 98 százalékban helyt adtak a szülők kérelmének.

A hatéves kortól kötelező iskolakezdés, valamint az iskolaérettségi vizsgálatok szabályain még 2019-ben változtatott az Orbán-kormány, a módosítások pedig 2020 január elsején léptek életbe. Ettől a naptól az óvodák és a szülők már nem dönthetnek arról, hogy egy hatéves gyermek érett-e az iskolára, vagy az tenne jobbat neki, ha egy évet még óvodában maradna. Ha utóbbit látnák jobbnak, akkor a szülőknek az OH-hoz kell kérelmet benyújtaniuk, és majd a hivatal dönt helyettük.

A cél az volt, hogy csökkenjen a halasztást kérők száma. Ezt sikerült is elérni, 2019-ben még mintegy 30 ezer gyermek esetében kértek halasztást a szülők. Az eljárást számos bírálat érte, elsősorban azért, mert sok kisgyermek éretlenül kerülhet be az iskolába, aminek hosszabb távon súlyos következményei lehetnek. A Szülői Hang Közösség nemrégiben publikált felméréséből az is kiderült, a kérelmek elbírálása nem egységes, az OH megyénként másként jár el: van, ahol szigorúbb, máshol enyhébb szempontok szerint döntenek, az esetek 11 százalékában a szülőket meg sem hallgatták részletesen, ami nagyobb arányú visszautasításokhoz vezetett. Sok helyen a szülők tájékoztatást sem kaptak az eljárás menetéről, szempontjairól.

Az új iskolaérettségi eljárást korábban alaptörvényellenesnek ítélte meg az Alkotmánybíróság ás az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala is, s bár a kormány módosított a szabályokon, a Szülői Hang szerint ez érdemben nem befolyásolta az eljárásokat.

Polgári engedetlenség: egyházi iskolák is csatlakoztak

Kedden ismét több mint 30 iskola több száz tanára kapcsolódott be a harmadik hete tartó polgári engedetlenségi mozgalomba, vagyis a munkavégzés megtagadásával tiltakoztak a kormány februárban megjelent rendelete ellen, ami ellehetetleníti a sztrájkjog gyakorlását. Eddig többségében állami intézményekben tiltakoztak, de kedden 17 egyházi iskola 137 tanára és 203 támogató kollégájuk is csatlakozott az akciósorozathoz, mint írták, “keresztény lelkiismeretük szavát követve”, hiszen ők is érzik a közoktatás nehézségeit, fenntarthatatlanságát. A megmozduláshoz így már több mint 200 iskola és több ezer pedagógus csatlakozott február közepe óta.