Ukrajna;menekültek;ukrán-magyar határ;

2022-03-01 22:28:00

Meghaladta a százezret az Ukrajnából Magyarországra érkezett menekültek száma

A háború kitörésekor majdnem 20 ezren lépték át a határt, ezt követően naponta 17-19 ezren jönnek – főként gyerekek és nők.

Meghaladta a százezret az Ukrajnából Magyarországra érkezett menekültek száma. A rendőrség kedd délutáni közlése szerint tegnap 16 óráig 104 989-en lépték át a határt Ukrajna felől. Az adatok szerint nagyságrendileg minden nap ugyanannyian érkeznek: a háború kitörésének napján majdnem 20 ezren lépték át a határt, ezt követően 17-19 ezren.

Mivel a hadiállapot miatt Ukrajnát nem hagyhatják el a 18 és 60 év közötti férfiak, az érkezők kilencven százaléka továbbra is nő és gyermek a menekülteket segítő Migration Aid tapasztalatai szerint. A civil önkéntesekből álló szervezet szerint az is változatlan: az elmúlt napokhoz hasonlóan a menekültek nagy része tovább utazik Nyugat-Európába, vagy itthoni rokonoknál, barátoknál laknak. Ezzel együtt mind többen vannak olyanok, akiknek nincs hova menniük.Segítségre szorulók már nemcsak a keleti határnál vannak, hiszen a menekültek vonattal, buszokkal és önkéntesek segítségével autóval tömegével érkeznek a fővárosba is. Annak, aki nem tud hova menni, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) jelöl ki szálláshelyet – ezt még a kormányszóvivő jelentette be hétfőn. Szerettük volna megtudni az OKF-től, hogy eddig hány embert kellett elszállásolniuk, de erre azt közölték: forduljunk az Országos Idegenrendészeti Főigazgatósághoz (OIF). Megtettük, de ott sem válaszoltak erre, ehelyett azt írták: az orosz-ukrán konfliktus kezdete óta 313 „menedékeskénti elismerés” iránti kérelmet regisztráltak. A Belügyminisztérium sem közölt részleteket. Az államapparátus hallgatása miatt csak annyi biztos: a kormányszóvivő hétfőn azt mondta, eddig 139 menekült elszállásolását segítették.

A fővárosi önkormányzat – amely szállással, étkezéssel és logisztikai szervezéssel segíti az Ukrajnából menekült embereket – azt közölte: a hétfőről keddre virradó éjszaka során 200 embert szállásoltak el. „Annak érdekében, hogy fenntartsuk a budapesti helyszínű, ezáltal gyorsan bevethető szállásainkat, a tartósan – várhatóan a háború végéig – Magyarországon maradók számára folyamatosan nyitjuk vidéki táborainkat. Ezek közül egy Balaton melletti tábor 80 fővel megtelt, így újabb helyszínek nyitásáról döntött a Főváros vezetése” – írták keddi közleményükben.