Pécs;per;Volvo buszok;

2022-03-03 07:30:00

Pécsi buszper: vallott az beszerzés „arca”

Pécs volt fideszes alpolgármestere állítja, nem folyt bele a város botrányos hollandiai buszvásárlásába, viszont ő volt ennek a beszerzésnek az arca. Hollandiába elutazott ugyan, de nem a buszok miatt, magánúton volt.

A Kaposvári Törvényszéken folytatódott a pécsi buszper, s ezúttal hallgatták meg tanúként Csizi Pétert, aki 2010-2018. között parlamenti képviselője, az első négy évben pedig alpolgármestere is volt a baranyai megyeszékhelynek. Abban, hogy 2018-ban legyőzte őt körzetében a baloldal által támogatott független jelölt, Mellár Tamás, vélhetően szerepe volt a pécsieket felháborító buszbeszerzésnek is. Mint arról írtunk, a pécsi önkormányzat 2015-ben közbeszerzéssel megvásárolt Hollandiából 115 használt Volvo buszt a város tömegközlekedési cégének, a Tüke Zrt.-nek 3,5 milliárd forintért, ám ugyanezt a flottát pár héttel korábban még 2,8 milliárdért kínálta a Volvo. A drágulás abból adódott, hogy az üzletbe belépett közvetítőként egy holland cég, és 700 milliót emelt az áron.

Az ügyben előbb Hollandiában, majd ennek hatására nálunk is nyomozás indult, melynek végén a Tüke vezetőjét, Paiger Istvánt vádolták meg gazdasági csalással. A 62 éves közlekedési mérnök februárban meghalt, így ellene az eljárás megszűnt. Paiger bízhatott felmentésében, mivel a bíróságon megismert bizonyítékok alapján nem volt szerepe az üzletben. Pénzhez sem jutott, az árkülönbözetet Csengő András vállalkozó, volt tiszteletbeli konzul, és egy Németországban élő, amerikai állampolgárságú magyar üzletember, P. Endre vágta zsebre. Csengő 1,5 millió euróhoz jutott, P. Endre pedig félmillióhoz. Őket is megvádolták, P. Endre bűnösnek vallotta magát az előkészítő tárgyaláson, s őt jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre és 170 millió forint megtérítésére ítélték. Így az eljárás már csak Csengő ellen folyik, aki ártatlannak vallja magát, és úgy véli, a buszbeszerzésben elvégzett munkáért járt neki az említett sikerdíj. Az ügyészség másképp látja, főképp, hogy Csengő – az eddigi vallomások alapján – gyakorlatilag semmilyen munkát nem végzett a vásárlásban.

A Pécset 2019 októbere óta irányító ellenzéki városvezetés sértettként belépett a perbe, és indítványozta több fideszes politikus – tanúként történő - beidézését a bíróságra. Ezt azért tették, mert úgy látják, hogy az ügyészség nem a tetteseket vádolta meg, hanem legfeljebb a „pénzszállítókat”. Szerintük P. Endre és Csengő András kormánypárti politikusok vagy hozzájuk köthető, befolyásos vállalkozók utasítására vették fel a sikerdíjat. Ezt a feltevést erősíti, hogy P. Endre a kapott pénzt egyből elutalta egy távolkeleti számlára, Csengő pedig megpróbálta megtenni ugyanezt, ám az utaláskor elfogták őt egy hollandiai bankban. A sértetti képviselet célja, hogy induljon újabb nyomozás, és találják meg a valódi elkövetőket.

A sértett indítványára korábban meghallgatták Páva Zsoltot, aki 2009 és 2019. közt volt Pécs kormánypárti polgármestere. Páva azt vallotta, nem folyt bele a buszvásárlásba. Szerdán Csizi Péter tett vallomást. A választási veresége óta egy állami céget irányító Csizi is azt vallotta, hogy nem folyt bele a járműbeszerzésbe, csak az üzlet kommunikációjába, ő volt – megfogalmazása szerint – a „buszvásárlás arca”. Bár a buszbeszerzés idején épp járt Hollandiában, ám nem látta a flottát, egynapos magánútra ment.

A sértett jogászai szerint Csizivel ment Hollandiába a legbefolyásosabb baranyai fideszes politikus, Bánki Erik, ezért az ő beidézését is kérték, tanúként. A bíróság erről később dönt. Bánki szerepét azért érzi fontosnak a városvezetés, mert P. Endre korábban a politikus üzlettársa volt egy német cégben. P. Endre vádlottként nem tett vallomást, ezért őt a sértetti képviselő tanúként megidéztette a bírósággal, hisz tanúként köteles válaszolni a kérdésekre. A bíróság szerdára be is idézte a Németországban élő férfit, ám ő - arra hivatkozva, hogy covidos - nem jött el. Novemberben is beidézték az 51 éves férfit, akkor meg rosszul lett, azért maradt otthon.