Oroszország;cenzúra;szabad sajtó;

Elhalt Moszkva szabad hangja, lesújtott az állami cenzúra a szabad orosz sajtóra

Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság, a Roszkomnadzor felszólította a Google-t, hogy távolítsa el az alkalmazásboltjából az Ekho Moszkvi rádióállomás és a Dozsd televíziós hálózat mobilalkalmazásait.

Az eleve Lettországból működő független orosz portál, a Meduza szerint ezzel az oroszországi szabad sajtó maradványait is megszüntette a hatalom. Az orosz szakfelügyelet, amely valójában cenzúra hatóságként működik, mossa kezeit, arra hivatkozva, hogy tulajdonosi döntés volt a rádió bezárása. (A Népszabadság bezárást is tulajdonosi döntéssel indokolták.) A Roszkomnadzor felszólítása előtt az Eko bejelentette, hogy igazgatótanácsa úgy döntött, bezárja rádióadóját és honlapját.

A független orosz rádió és hírportál az utóbbi napokban két tűz közé került. Az Ukrajna elleni orosz invázióra való válaszként Európa-szerte az orosz állami propagandamédiát elérhetetlenné tették, blokkolva Moszkva dezinformációs csatornáit. Mivel az Ekho többségi részvényese az orosz gázóriás, a Gazprom egyik leányvállalata, a független orosz rádió is átmenetileg ebbe a helyzetbe került.

A Nyugat gyorsan korrigált, a Google Európa-szerte visszaállította az Ekho Moszkvi YouTube-csatornáját. A rádió pedig objektíven számolt be az orosz invázióról, a hatósági tiltás ellenére háborúnak nevezve a háborút. Ezért a hét elején, a tavaly nyáron külföldi ügynöknek nyilvánított, utolsó nagy független orosz televíziós csatornával, a Dozsd tévével együtt, az orosz médiafelügyelet mindkét független médium sugárzási jogát törölte. A csütörtöki lépés azonban már az online térből is száműzné mind a rádiót, mind a tévét. Az Ekho Moszkvi a YouTube-on folytatja, a Dozsd tévé viszont egyelőre feladja. Natalja Szindejeva vezérigazgató jelentette be csütörtök délután, hogy a független tévécsatorna „ideiglenesenö beszünteti adását. A tévét tavaly nyáron nyilvánította külföldi ügynöknek Putyin elnök rezsimje.

A sugárzási és anyagi nehézségek mellett a Dozsd döntéséhez az is hozzájárult, hogy a Vlagyimir Zsirinovszkij vezette Oroszországi Liberális Demokrata Párt csütörtökön olyan törvényjavaslatot terjesztett elő a moszkvai törvényhozásban, amely besorozná a hadseregbe mindazokat, akik szót emelnek az orosz invázió ellen, akik tiltakoznak az orosz csapatok külföldi állomásoztatása ellen és nem engedélyezett tüntetéseken vesznek részt vagy „tudatosan hamis információkat terjesztenek a hadművelet menetéről”.