forint;árfolyam;devizakereskedelem;

2022-03-07 08:54:00

Már 390 felett az euró – nem lép az MNB

Hétfő reggel 390,5 forintig az euró ára.

Nincs megállás egyre közelebb valószínűbbé válik a 400 forintos euró, ugyanis a Magyar Nemzeti Bank (MNB) láthatóan nem védi a forintot. Míg a múlt héten, mind a cseh, mind a lengyel jegybank beavatkozott a helyi devizák védelmében - złoty és korona vétellel, addig az MNB nem interveniált a forint védelmében. Múlt csütörtökön a magyar jegybank 0,75 százalékponttal megemelte ugyan a kamatét, de ez teljesen hatástalan maradt. Az háború kitörése óta a forint kilenc százalékkal értékelődött le, ez a legnagyobb értékvesztés a rubel 40 százalék feletti leértékelődése után. Az euró ára 10 nappal ezelőtt még 355 forint volt, ma már 390,5 forintnál tartunk.

A lengyel złoty 8 százalékkal, a cseh korona 5 százalékkal értékelődött le. Az elemzők szerint a közép-európia devizák leértékelődése nem országspecifikus, hanem egyértelműen a háború hatása – ám lehet látni, hogy a három devizát másként éri a háborús sokk. Biztos nem tesz jót a forint megítélésének a kis piac, a kormány oroszbarát politikája sem – de eddig nem látni lényeges különbséget a lengyel złoty és a forint gyengülése között.

Ez azonban héten megváltozhat, mert várhatóan nagyon gyenge makrogazdasági adatok jönnek: a Pénzügyminisztérium kedden közli a februári államháztartási adatot, amely akár minden idők legrosszabbkor havi adatai is lehet, alsó hangon ezer milliárd forintos mínusszal. A kormány a választásokra készülve februárban több mint ezer milliárdot fizetett ki szja-visszatérítésre, 13. havi nyugdíjakra, béremelésekre. Szerdán újabb pofont kaphat a forint a februári inflációs adattal: a piac arra számít, hogy a januári 7,9 után 8,1 százalék volt az infláció – de ennél magasabb árindex is benne van a pakliban.