ellenzék;Márki-Zay Péter;Egységben Magyarországért;választás 2022;

Valódi polgári Magyarországot ígért Márki-Zay Péter

Az ellenzék „Emelkedő Magyarország” programcsomagját ismertette főbb vonalakban a miniszterelnök-jelölt. 

Megerősítik a határvédelmet, önálló határőrséget állítanak fel, falurendőri programot indítanak. Öt éven belül bevezetik az eurót, adómentessé teszik a minimálbért, megduplázzák a gyes, a családi pótlék és az otthonápolási díj összegét. Megtartják a 13.havi nyugdíjat, fokozatosan emelik a nyugdíjakat – derült ki az ellenzék szerda esti programbemutató rendezvényén, amelyen Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt vezetett.

E szerint megszüntetik a rabszolgatörvényt, megerősítik munkavállalói jogokat, bevezetik a rugalmas nyugdíjba vonulás lehetőségét. Felszámolják a korrupciót, nyilvánosságra hozzák az ügynökaktákat, igazságos választási rendszert dolgoznak ki, és egy új alkotmányról népszavazáson döntenek majd. Érdemi béremelést adnak az egészségügyi dolgozóknak, tanároknak, rendőröknek.

A várólistákat csökkentik, visszaadják az önkormányzatoknak az iskolákat, nem lesz különbség az állami és egyházi iskolák finanszírozása között, az első diploma pedig mindenkinek ingyenesen jár. Egyenlő hozzáférést biztosítanak a sporthoz, kultúrához, valódi felemelkedést kínálnak a romáknak, új klímatörvényt hoznak, a földet pedig visszaadják azoknak, akik valóban megművelik azt.


Felemelkedés, szabadság, Európa, ezért küzdenek a magyarok mintegy 150 éve

– hangsúlyozta programadó beszédében Márki-Zay Péter.

Az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje szerint az „Emelkedő Magyarország” programjának megvalósításakor először is szakítani kell a putyini módszerekkel, és a politikával, ami „a háborús bűnös Vlagyimir Putyin világuralmi törekvéseit” segítette. Kiemelte:

felszabadítják a kultúrát, felszabadítjuk a sajtót, feloszlatjuk a Médiatanácsot, felszámoljuk a hazugságpropagandát. (...) A hatalom szeretetét hamarosan felváltja a szeretet hatalma.

Az ellenzék programjának részleteit a összefogott pártok egy-egy politikusa ismertette. Hadházy Ákos az Európai Ügyészséghez való csatlakozás mellett egy Korrupcióellenes Ügynökség létrehozásáról beszélt, és a közbeszerzés átláthatóságát, a piaci verseny erősítését ígérte. Hozzátette, a korrupcióellenes törvények mindenkire érvényesek lesznek.

Komjáthi Imre arról beszélt, hogy minimálbért adójóváírással adómentessé teszik, míg az álláskeresési járadékot háromról kilenc hónapra emelik.

Szabó Tímea kijelentette, hogy megerősítik a praxisközösségeket, és csökkentik a várólistákat, fejlesztik a mentőszolgálatot, hatékony szűrési és népegészségügyi programokat indítanak.

Arató Gergely ígérete szerint „az oktatást visszaadják a népnek”, az iskolákat az önkormányzatoknak, és önálló oktatásügyi minisztériumot hoznak létre.

Z. Kárpát Dániel szociális védőháló újjászövéséről, bérlakásépítésről, az állami támogatások, például a lakáshozjutási előtakarékosság visszaállításáról beszélt. Lengyel Róbert a rendészet területén a korkedvezményes nyugdíjlehetőség ismételt bevezetését, a TEK átszervezését ígérte, míg Schmuck Erzsébet azt hangsúlyozta, hogy „önálló „zöldminisztériumra és erős zöldhatóságra”, az orosz energiaszükséglet csökkentésére van szükség. A program részeként „fenntartható rezsicsökkentést” marad, Paks2 felülvizsgálatát ígérte.