orosz gáz;rezsicsökkentés;

2022-03-10 06:45:00

Nevetőgáz

Évek óta papoljuk mi, papolja az EU, hogy senki ne dőljön be Moszkva szirénhangjainak. Itt az olcsó földgáz, vegyék, vigyék - kárálja Putyin. És Orbán pontosan úgy kap az alkalmon, mint anno Kádárék, akik - tetemes költséggel - megkezdték otthonaink fűtését átállítani a Szibériában kibányászott nyersanyagra. Mellesleg nem látom az ebbéli "versenyelőnyünkből" fakadó, iszonyú gazdasági fellendülést.

Ez az „üzlet” Putyinnak láthatólag mindennél fontosabb. Hogy minél több európai család téli melege függjön tőle. Dollártízmilliárdokból, a törvényesség határán is húz a kekeckedő ukránokat elkerülő, újabb köldökzsinórokat Európa felé. Ha úgy tetszik, ez az orosz soft power, ami viszont bármikor bekeményíthető. Például mostanság, amikor a Nyugat tiltakozik, mert Putyin, úgymond a helyi oroszok védelmében, ukránokat ölet saját hazájukban. Márpedig ha nem tetszik a módi, megfagytok - üzeni szokásos blazírtságával a Kreml ura.

Évek óta papoljuk, papolják: nincs más út, mint leszokni a földgázról, de különösen az oroszról. Még akkor is, ha a moszkvai dealer a keresletesést látva majd árat csökkent, vagy akár ingyen is adja a cuccot, csak vidd és szívd. Részéről ez ha nem is érthető, de várható. Nekünk viszont ellent kell állnunk és le kell szoknunk, mégpedig a fogyasztás (személyes kényelmet nem csökkentő) visszafogásával és a természeti adottságainkat kihasználó megújuló-hasznosítással. Napestig sorolhatnám az Orbán-kormány ezzel kapcsolatos, cinikus elhallgatásait, vagy épp nyílt kirohanásait. Hovatovább választási kampányuk egyik fő tétele is az a hamis állítás, fake news, hogy Márki-Zay Péter kevesebb mosdásra és kisebb autókba kényszerítené a magyarokat. Orbán ellenben orosz gázzal és atommal működő, csillivilli rezsikánaánt ígér népének.

Ne legyenek kétségeink: ha Orbánékat újraválasztjuk, végleg a moszkvai dealer kapcáivá válunk. Ezzel pedig egy sötét, beláthatatlan útra lépnénk.