Európai Unió;Ausztria;ítélet;Paks 2;

2022-03-10 19:59:00

Hamarosan ítélkeznek a paksi beruházásról

Nyár elején megszülethet az Európai Unió Törvényszékének (EUT) ítélete a paksi beruházás állami támogatását kifogásoló beadványról.

Az ügy tárgyalása csütörtökön volt a luxembourgi székhelyű törvényszéken, ahol a felperes Ausztria és az alperes Európai Bizottság, valamint a mellettük beavatkozó országok képviselői fejtették ki a véleményüket.

Az Európai Bizottság 2016. márciusában határozatot hozott arról, hogy a Paks 2 atomerőmű két új reaktorának fejlesztéséhez nyújtani kívánt magyar állami támogatások összhangban vannak az uniós versenyjoggal. Ausztria megtámadta a döntést az EUT előtt azt állítva, hogy a tervezett beruházás torzítani fogja a villamosenergia belső piacát, és akadályozni fogja a zöld energia piacra jutását. A csütörtöki tárgyaláson több ország - köztük Magyarország és Lengyelország is -felszólalt a bizottsági érvek védelmében, míg Ausztria álláspontját egyedül Luxemburg támogatta.

A bécsi kormány már elveszített két hasonló pert az uniós bírói fórumokon. 2018-ban az EUT elutasította keresetét, amelyben megtámadta az Egyesült Királyság által a Hinkley Point C atomerőműnek nyújtani tervezett állami támogatásról szóló bizottsági határozatot. Két évvel később a törvényszéki ítéletet kifogásoló fellebbezése is elbukott az Európai Unió Bíróságán.