antirasszista;Radnóti Miklós-díj;

2022-03-17 16:06:00

Idén tizenketten kapnak Radnóti Miklós antirasszista díjat

Idén tízen kapják meg a Radnóti Miklósról elnevezett antirasszista díjat, a faji megkülönböztetés elleni küzdelem nemzetközi napján, március 21-én, 15 órakor a budapesti Radnóti Miklós Művelődési Házban. A kitüntetést 22 évvel ezelőtt a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének elnöke alapította. Azok az emberek, illetve szervezetek, közösségek kapják, akik/amelyek a közéletben nyíltan vállalják meggyőződésüket, kiállnak a kirekesztés, a rasszizmus ellen.

Az utóbbi évtizedekben nemhogy csökkent volna, de nőtt ennek a kiállásnak jelentősége, hiszen mind több szélsőjobb megnyilvánulásnak vagyunk tanúi, egyre többen megszenvedői. Nem a politikai hovatartozás dönti el, ki kapja a díjat: a 22 év alatt civil aktivistáktól újságírókon, írókon, művészeken, szakszervezeti aktivistákon, történészeken, a különböző egyházak méltóságain, köztisztviselőkön át a szociológusokig a társadalom minden szegletében találkozhatunk Radnóti-díjassal.

A laudációkat ezúttal három díjazott olvassa fel: Iványi Gábor lelkész, az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke, Kertész Zsuzsa egykori televíziós bemondó, és Zsolnai Júlia színművész. Az ünnepi műsorben közreműködik többek között Alföldi Róbert, Komáromi Pisti, Hábetler András, Garai Róbert, Falusi Mariann, Dés László.