tanár;sztrájk;iskola;Oktatás;Magyarország;

2022-03-18 06:47:00

Nem hátrálnak, újabb iskolák tanárai csatlakoztak a sztrájkhoz

Többen tiltakoznak, mint ahány sztrájkoló pedagógusról az Orbán-kormány beszámolt.

Csütörtökön is folytatódott a tanárok tiltakozása, újabb intézmények dolgozói csatlakoztak a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által március 16-ától meghirdetett többnapos sztrájkhoz. Emellett további iskolák tanárai döntöttek úgy, hogy a munkabeszüntetés radikálisabb formáját, a polgári engedetlenséget választják, tiltakozva az ellen a rendelet ellen is, amellyel a kormány bírósági határozatokat és a sztrájktörvényt figyelmen kívül hagyva, saját szája íze szerint döntött a jogszerű sztrájk szabályairól.

A PSZ alelnöke, Totyik Tamás csütörtökön még nem tudott végleges adatokról beszámolni a sztrájkban részt vevő iskolák és pedagógusok számáról, de abban biztos, hogy a kormány által közölt szerdai adatoknál többen csatlakoztak a tiltakozáshoz. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint mintegy 15 ezer tanár szüntette be a munkát március 16-án.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy számos intézményben inkább rendkívüli tanítási szünetet rendeltek el a tankerületek a sztrájk idejére, hiszen ahol nincs tanítás, ott hivatalosan munkabeszüntetés sem lehet, így láthatatlanná lehet tenni a tanárok elégedetlenségét.

Mindemellett a sztrájk még nem ért véget, a PSZ több iskoláról is tud, ahol a pedagógusok pénteken csatlakoznak a munkabeszüntetéshez. Totyik Tamás kitért arra is, hogy

Ugyanakkor azt érzik, nőtt a tanárok társadalmi támogatottsága: nagyon sok diák és szülő kiáll mellettük, továbbá rengeteg hazai és külföldi támogató nyilatkozatot kapnak.

A szakszervezetek követeléseit egyébként a kormány is jogosnak tartja. Gulyás Gergely miniszter szerdán ismét háromszor 10 százalékos béremelésre tett ígéretet – uniós forrásból, a következő kormányzati ciklusban. A PSZ alelnöke jelezte: szóbeli ígéretekkel nem érik be, azokkal már “tele van a padlás”, konkrétumokat, írásbeli megállapodásokat szeretnének látni. Felidézte: 2019-ben Bódis József oktatási államtitkár is azt ígérte, hogy 2020-tól 30 százalékos béremelést kapnak a pedagógusok, ám az ígéretből végül semmi sem lett.