szavazatszámlálók;választás 2022;

2022-03-21 09:00:00

Lesz elég ellenzéki számláló

Több mint 27 ezren regisztráltak eddig online a szavazatszámláló bizottságokba ellenzéki delegáltnak, és a helyi kampánycsapatoknál is 2-3 ezer önkéntes jelentkezett – közölte lapunk érdeklődésére a jelöltek delegálását és felkészítését összefogó 20K22 civil csoport. 

Mindez azt jelenti, hogy ellenzéki delegáltnak már csaknem 30 ezren jelentkeztek, bár a hivatalosan bejelentett létszám egyelőre elmarad ettől (az sem biztos, hogy minden jelentkező vállalja majd az ezzel járó feladatokat). A Nemzeti Választási Irodától azt tudtuk meg, hogy múlt péntekig a „jelöltek és jelölő szervezetek” összesen 15 ezer szavazatszámláló bizottsági tagot delegáltak, akik „az eskü- vagy fogadalomtételt követően gyakorolhatják jogaikat”. A folyamat ugyanakkor még nem ért véget, hiszen a hivatalos delegálásra péntek délutánig van lehetőség, azaz addig lehet bejelenteni a listát állító pártok, nemzetiségi önkormányzatok és független jelöltek által delegált tagokat a szavazatszámláló bizottságokba és a legkisebb, egy szavazókörös településekre.

Az országban 10 243 szavazókör működik a választás idején, ezek mindegyikébe két embert küldhetnek a jelölő szervezetek, hogy minden pillanatban figyelni tudják a szavazás menetét. A kérdés leginkább az, hogy a legkisebb településekre és szavazókörökbe is jut-e majd két-két ember. A 20 486 helyre március 20-án délig már több mint 19 ezer beosztást el is tudtak készíteni és a 20K22 szóvivője, Ruskal-Klemm Csilla arról tájékoztatott, hogy a többi helyen is tart az egyeztetés. Az említett 19 ezerből 14 ezer ember delegálását március 15-én elindították a jegyzőknek küldött e-mailekben, a többit a napokban indítják, hogy időben megérkezzenek az elektronikus levelek a helyi választási irodákba.

A több mint tízezer szavazókörből egyébként kétezer olyan településen található, ahol egyetlen helyen lehet voksolni. A településméret csökkenésével egyre nehezebb helyben számlálót találni – erősítették meg a szervezők, mert az emberek különféle okokból inkább nem akarják nagy dobra verni, hogy ellenzéki delegáltak. Ugyanakkor más településekről, főként nagyvárosokból sokan vállalják az utazást is, így ezeket a kisközségi szavazóköröket az ő segítségükkel töltik fel a választás tisztaságára figyelő önkéntesekkel.