Emmi;kórház;Navracsics Tibor;Ajka;választás 2022;

2022-03-22 06:00:00

Teljesen összezavarodtak a Fideszben, Navracsics azzal kampányol, ami Kásler szerint nem is probléma

Ajkai kampányabszurd: egy kórház, két kormányzati állítás.

Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter szerint az ajkai kórház fertőző osztálya tökéletesen ellátja a feladatát, Navracsics Tibor, a Fidesz-KDNP helyi képviselő-jelöltje viszont éppenséggel az infektológia felújításával-bővítésével kampányol, lobogtatva hozzá egy támogató kormányrendeletet. A városvezetés és a helyi ellenzék szerint összezavarodtak a kormánypártok, a nagy ígérgetésben már egyeztetni is elfelejtenek, s kizárt, hogy belátható időn belül valóban megújuljon a fertőző osztály, hiszen négy éve ugyanezen ígéret hangzott el a Fidesz-KDNP-s jelölttől, de akkor sem történt semmi.

– Színjáték – kommentálta a Magyar Közlönyben februárban megjelent kormányhatározatot Schwartz Béla, Ajka ellenzéki polgármestere. Az Orbán Viktor miniszterelnök által szignózott szöveg a szentesi és az ajkai kórházzal kapcsolatos beruházások előkészítésével bízza meg – Pintér Sándor belügyminiszter bevonásával – Varga Mihály pénzügyminisztert. A határozat kimondja, a kormány „egyetért az ajkai Magyar Imre Kórház részét képező Megyei Infektológiai Osztály kórházi épület átépítésének, bővítésének és felújításának előkészítésével és megvalósításával.”

A városvezető akár még örülhetne is a közlönyben megjelenteknek, hiszen régóta szorgalmazza a 2010-es évek közepén életveszélyessé nyilvánított, s így bezárt, a fertőző osztály mellett a vérellátónak és a városi orvosi ügyeletnek is helyet adó különálló épület felújítását. Schwartz Béla – ahogyan erről az Ajkai Szó beszámolt – legutóbb január elején írt az ügyben levelet Kásler Miklós emberi erőforrás miniszternek, még ingyen telket is felajánlott az önálló infektológia megépítéséhez, amelynek létjogosultságát a pandémia alatt kialakult helyzettel is indokolta, a jelenlegi ágyszám és a főépületben kialakított hely ugyanis nem megfelelő.

„Az elmúlt 12 év folyamán szinte teljesen megújult ajkai kórház épülettömb infrastruktúrája, jelenleg kellően tágas és modulárisan átszervezhető ahhoz, hogy minden kihívásnak meg tudjon felelni. A Kórház főépületébe beköltözött infektológiai osztály elhelyezkedése, izolálhatósága a szigorú népegészségügyi előírásoknak teljeskörűen eleget tesz. Tájékoztatom, hogy amennyiben a Kórházban az infektológiai infrastruktúra bővítése szükségessé válik, figyelembe vesszük Polgármester Úr fejlesztésre vonatkozó javaslatát a jövőbeli fejlesztési lehetőségek szempontjából” – írta február 7-i válaszlevelében az Emmi-miniszter. Nem meglepő, hogy ilyen nyílt elutasítás után mindenki meglepődött a bakonyi városban, amikor Navracsics Tibor, aki a Fidesz-KDNP színeiben indul a körzetben az áprilisi választásokon február 17-én arról írt Facebook-oldalán, hogy kezdetét veszi az ajkai kórház fertőző osztályának felújítása, s állítása alátámasztására az idevonatkozó közlönyt is belinkelte.

– Szerintem ez csak kampányfogás – jegyezte meg lapunknak Schwartz Béla. – Nem a területért felelős miniszternek kellene legjobban tudnia, mi a terv a kórházunkkal? Ezzel szemben láthatóan még az előterjesztésről sem tudott. Amiről persze pontosan tudjuk, nem jelent semmit, hiszen négy éve is született egy ilyen rendelet, még konkrét összeget is meghatároztak mellé, aztán szépen visszavonták.

Ugyanezt erősítette meg a Népszavának Rig Lajos jobbikos országgyűlési képviselő, a körzet összellenzéki jelöltje, aki felidézte: a 2018-as kampányban akkori kormánypárti riválisa, Fenyvesi Zoltán többször is a fertőző osztály felújításáról beszélt. A Közlönyben megjelent mostani ígéretről pedig azt mondta: – Mi más lenne, mint légből kapott kampányfogás? Nincs ütemterv, nincs keretösszeg, csak egy papír, amit bármikor vissza lehet vonni. Ugyanezt játsszák évek óta a 8-as főút Herend és Devecser közötti szakaszának négysávosításával, vagy a révfülöpi mentőállomással. Többször felszólaltam mindegyik ügyben a parlamentben, mindannyiszor lesöpörték a javaslataimat. Érdekes, hogy most minden téma előkerült, a révfülöpi mentőállomásról is szintén most derült ki, milyen fontos lenne.