WHO;terjedés;koronavírus;omikron variáns;

WHO: a brutális járványügyi enyhítések nyomán hirtelen nőnek az esetszámok

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint másféltucat európai országban újra terjed a koronavírus.

Számos európai ország, így Németország, Franciaország, Olaszország és Nagy-Britannia is túl „brutálisan oldotta fel a járványügyi korlátozásokat és most az esetszámok hirtelen emelkedésével szembesülnek a koronavírus omikron BA.2 alvariánsának terjedése miatt – jelentette ki kedden Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai részlegének vezetője Chisinauban.

Kluge hangsúlyozta, hogy miközben derűlátó, éberséggel figyeli a járványügyi helyzet alakulását a kontinensen. A WHO európai régiójához tartozó 53 országból 18-ban emelkedik a fertőzöttek száma, különösen Nagy-Britanniában, Írországban, Görögországban, Cipruson, Franciaországban, Olaszországban és Németországban.

A részlegvezető szerint ezek az országok túl hirtelen oldották fel az óvintézkedéseket, így „a túl sokból túl kevés lettA WHO adatai szerint ugyanis Európában az esetszám a januári csúcsértékeket követően rohamosan apadt, míg március elején ismét emelkedésnek indult.

Az utóbbi egy héten több mint 5,1 millió új fertőzöttet regisztráltak, közülük 12 496-an hunytak el a vírus okozta Covid-19 betegségben. A járvány kitörése óta a WHO európai régiójában csaknem 194,4 millió fertőzöttet azonosítottak, és több, mint 1,92 millió beteg halt bele a kórba.

Mindeközben a kínai hatóságok kedden zárlatot rendeltek el a kilenc millió lakosú, északkeleti fekvésű Senjang iparvárosában. A koronavírusos fertőzések felszámolására irányuló hatósági stratégia értelmében kijárási tilalmat és a lakosság tömegtesztelését rendelték el. A kínai egészségügyi minisztérium kedden országosan 4770 új fertőzöttről számolt be, amely - összehasonlítva más országokkal -nagyon alacsony számnak tűnhet, ugyanakkor így is túl magas a pekingi kormány „zéró Covidként” ismert stratégiájához mérten.