oktatás;pedagógus szakszervezetek;tanársztrájk;

Új módon folytatják a tanársztrájkot

Összehangolt sztrájknapokra készülnek a pedagógus szakszervezetek, új módszerrel folytatnák a március 16-án elkezdett határozatlan idejű munkabeszüntetést az iskolákban. 

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) képviselői szerda délután jelentették be a részleteket az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szalay utcai épülete előtt, ahova azért mentek, hogy tárgyaljanak a szaktárca képviselőivel, de nem fogadták őket, a kormányzat ugyanis elzárkózott mindenféle egyeztetéstől az április 3-ai választások előtt.

Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője elmondta: az egyeztetési kötelezettséget a sztrájktörvény írja elő, amit a kormány most semmibe vesz. - Ez egy törvénysértő kormány, ami egyébként folyamatosan arra hívja fel a figyelmet, hogy a jogszabályokat mindenkinek be kell tartania.

Most már tudjuk, hogy értik: mindenkinek, kivéve őket - fogalmazott az érdekvédő.

Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke arról beszélt, miután a kormány egyik sztrájkkövetelésüket sem teljesítette, csak ígéretekkel hitegetik a pedagógusokat, mindenképpen folytatják a sztrájkot. De mostantól nem egyszerre az ország összes intézményében hirdetik meg az akciót, hanem több kijelölt iskolában, ezeket egy online térképes felületen lehet majd nyomon követni, és egy kérdőív kitöltésével itt tudnak feljelentkezni azok is, akik csatlakoznak a koordinált munkabeszüntetéshez. Reményeik szerint ezzel a módszerrel hosszabb ideig napirenden tudják tartani a sztrájk ügyét, amit – mint a Népszava megírta - már az Európai Bizottság is figyelemmel kísér.

A szakszervezetek tájékoztatója után középiskolás diákok is megjelentek a minisztérium előtt, ahol krétával írt üzeneteket (mint például: “Jót tárgyaltunk!” vagy “Ország vigyázz!” és “Tanár nélkül nincs jövő!”) hagytak a járdán és az úttesten. Az akcióra a szomszédos épületben lakók közül is többen felfigyeltek, és tapssal fejezték ki egyetértésüket.