Závecz Research;közvélemény-kutatás;gazdasági válság;Orbán Viktor;Márki-Zay Péter;Európai Unió;

2022-03-25 00:45:00

Závecz: A választók több mint fele szerint rossz helyzetben van a magyar gazdaság

A fideszesek többsége szerint továbbra is minden rendben, az ellenzékiek és a bizonytalanok nagyrészt nem így látják.

A fideszesek 61 százaléka továbbra is úgy látja, hogy jó helyzetben van a magyar gazdaság, ezzel szemben a többi vizsgált csoportban többen vannak azok, akik válságot érzékelnek - derül ki a Závecz Research friss felméréséből, amit a Telex ismertetett. Eszerint az ellenzékiek elsöprő többsége (mintegy 93 százaléka) és a bizonytalanok nagyobb része (55 százaléka) is úgy vélekedett, hogy a magyar gazdaság jelenleg rossz helyzetben van. A Fidesz-szimpatizánsok 18 százaléka nyilatkozott úgy, hogy válságot érzékel. A társadalom egészére nézve a felmérés szerint 53 százalék gondolja úgy, hogy a magyar gazdaság rossz helyzetben van, 29 százalék vélekedett pozitívan, 18 százalék pedig nem tudott, vagy nem akart válaszolni.

Az ellenzéki narratívával látszólag összhangban a választók 57 százaléka úgy gondolta, hogy Magyarország pénzügyi helyzete javulna, ha az Európai Unió által a jogállamisági problémák miatt visszatartott támogatási pénzek megérkeznének az országba. Érdekesség ugyanakkor, hogy az állítás nagyobb támogatást élvez a Fidesz-szavazók (70 százalék), mint az ellenzékiek körében (52 százalék). A bizonytalanok kevesebb mint fele, 46 százaléka osztja ezt a véleményt. Az uniós pénzek visszahozataláról a válaszadók 51 százaléka szerint Márki-Zay Péter, s csak 36 százalékuk szerint tudna Orbán Viktor sikeresen tárgyalni. Ennél a kérdésnél a „talán van esélye” opciót Orbán Viktor esetében 24, Márki-Zay Péter esetében 9 százalék válaszolta. Az esélytelenségre vonatkozóan a regnáló miniszterelnök 28, kihívója 26 százalékot kapott.

A felmérésnek egyebek között az is aktualitást ad, hogy Orbán Viktor pénteken levelet írt Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének azzal, hogy mégis lehívná azt a helyreállítási alapban biztosított hitelkeretet, amit tavaly még visszautasított, ráadásul a háborúra, a menekülthullámra és az uniós szankciókra hivatkozva több pénzt is szeretne az eredetileg meghatározottnál.