választás;

2022-04-02 08:00:00

Megszorítás vagy biztos megélhetés?

Április 3-án egyszerű lesz a választás.

A Fidesz ugyanis folytatni akarja. Folytatni… de mit? Nézzünk körül, hová jutottunk 12 év fideszes kormányzással!

A boltokban brutális drágaság tombol, mert a forint egyre kevesebbet ér. 2010 óta elveszítette értékének egyharmadát. És ez nem csak a háború hatása. Orbánék tudatosan gyengítik a pénzünket, mert Matolcsy György jegybankjában százmilliárdokat kaszálnak az árfolyamkülönbségen. Ebből a nyerészkedésből fizetik az alapítványokon keresztül a fideszes rokonokat és strómanokat. Ők milliomosként dőzsölnek, az emberek pedig nem tudnak kijönni hó végéig a fizetésükből, vagy a nyugdíjukból, mert az napról napra kevesebbet ér. Ön szavazna arra, hogy még értéktelenebb legyen pénze, miközben Orbánék tovább gazdagodnak? Mert a Fidesz ezt akarja folytatni! Április 3-án erről is döntünk. Mi, elkötelezett baloldaliak nem támogathatunk ilyen politikát.

Vagy beszéljünk arról: Orbán és a Fidesz sikernek tartja, hogy a járványban elveszítettük 45 ezer honfitársunkat. Szerintem ez aljasság és cinizmus. Közben a Fidesz-kormány méregdrágán rengeteg használhatatlan lélegeztetőgépet vásárolt, mert ők még egy halálos járványban is csak a nyerészkedési lehetőséget látták. Bontatlanul kidobtak 5 milliárd forint értékű covid tesztet, amiken életek múlhattak, hisz a segítségükkel megtudhattuk volna, hogy ki beteg és ki nem. De a Fidesz inkább hagyta, hogy lejárjon a szavatosságuk, nem adták oda az embereknek. Helyette orvosok és ápolók ezreit üldözték el a tomboló járvány kellős közepén. A Fidesz ezt folytatná. Sokan vannak, akik vakon követik Orbánt, de most bebizonyíthatjuk, hogy mi vagyunk többen.

Miközben a Fidesz azt hazudja, hogy Magyarország erősebb, mint valaha, valójában páriák lettünk Európában, már Románia is előttünk jár a béreket tekintve, és csak a korrupciót tekintve léptünk sokat „előre”. Az elmúlt 12 évben a Fidesz rárobbantotta a szegénységet Magyarországra. A TÁRKI tavaly augusztusi felmérése kimutatta, hogy uniós szinten a magyarok háromnegyede szegénynek számít. Rohamosan terjed a dolgozói szegénység, vagyis olyan emberek nélkülöznek, akik minden nap bejárnak a munkahelyükre. A nyugdíjasok szegénységi aránya 2010-hez képest több mint a háromszorosára nőtt. Orbán és a Fidesz ezt akarja folytatni. Varga Mihály már most kifecsegte, hogy a választás után kemény megszorítások várhatók. Van olyan választópolgár, aki azt mondja, hogy vezessen be a Fidesz új adókat, emelje meg az áfát és csökkentsék a családtámogatásokat?

És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy Orbán évek óta a civileket bombázó Putyin érdekeit képviseli: nemcsak az új, hosszú távú gázszerződéssel, nemcsak Paks 2 gigahitelével, hanem orosz kémek Budapestre telepítésével és a magyar kormány kibervédelmének szándékos leépítésével. Az orosz titkosszolgálat évek óta gyakorlatilag korlátlan hozzáféréssel rendelkezik a Külügyminisztérium teljes informatikai rendszeréhez, és a Fidesz-kormány ezt hagyja. Orbán Viktor ezért gátolja most is az egységes európai fellépést Oroszországgal szemben, Szijjártó Péter pedig ezért kapott kitüntetést Putyin jobbkezétől, Szergej Lavrovtól. Orbán még a március 15-i beszédében is a Putyintól kapott leckét mondta fel. Mert mit is követelt közvetlenül a háború előtt az orosz elnök? Azt, hogy legyünk semlegesek, a közép-európai államok – köztük hazánk is – gyakorlatilag lépjen ki a NATO-ból. Abból a katonai szövetségből, amely Magyarország békéjét és biztonságát garantálja. Ezt meglépni – őrültség lenne. Márpedig az Orbán által hangoztatott magyar semlegesség pont ezt jelentené. Azt, hogy védelem nélkül ki lennénk szolgáltatva az Ukrajnát épp lerohanó Oroszországnak. Mára eljutottunk oda, hogy Orbánt minden szövetségesünk árulónak tartja. Hát ki bízik még benne?

És akkor ott van még a Fidesz többi gyalázatos tette. Elvették az emberek 3000 milliárd forintnyi nyugdíjmegtakarítását, elvették a rokkantaktól és a rendvédelmi dolgozóktól a nyugdíjat, százmilliárdokat pazaroltak el stadionokra az egészségügy és az oktatás fejlesztése helyett, államilag szervezetten ellopták az uniós pénzeket… felsorolni is nehéz az összes bűnüket. Ennek a folytatását is ígéri a Fidesz, nekik ezt jelenti az „előre”.

Ilyen előzmények után egy demokratikusan működő országban nem is lenne kétséges az április 3-i választás végkimenetele. Az a kormány, amely ennyi gyalázatot követett el a múltban, és amely ilyen sokféle jövőbeni veszélyt jelent az egész nemzetre nézve, nem maradhat hatalmon. A Fideszben is tudják ezt, ezért építették le és töltötték fel a saját embereikkel a demokratikus intézményeket, rombolták szinte földig a jogállamot, miközben egy egész állami gépezet szolgálja a megtévesztést és a manipulációt. Kitalált ellenségekkel, hazugságokkal, hamis eredményekkel a Fidesz felépített egy olyan látszatvilágot, amely sokak számára kínál könnyen hihető magyarázatokat és biztonságosnak tűnő menedéket.

Ám a hazugság gyorsan romló építőanyag, a látszatvilág nem bírja el sokáig a valóság súlyát, és most Orbán Viktor rendszerével is ez történik. Az Európai Unió már nem fizet, hisz látják, hogy fejlődésre, felzárkózásra szánt pénzt a fideszes tolvajok ellopják. A nagy orosz barátról kiderült, hogy egy népirtó háborús bűnös. Orbán Viktor nagy álma az európai szélsőjobb összekovácsolásáról szétfoszlani látszik. Minden összedől, minden porrá omlik, amire Orbán a hatalmát és jövőbeni terveit építette. Orbán mindent megtett, hogy ezt az összeomlást még a választás előtt elkerülje – erre szolgált a hitelből történt nagy osztogatás is –, de nem sikerült. A szemünk előtt borul rá a valóság. Vége a híres pávatáncnak.

Ugyanakkor tudjuk: minden diktátorhajlamú vezető akkor a legveszélyesebb, ha sarokba szorítva érzi magát. Minden elnyomó rendszer ilyenkor mutatja ki a foga fehérjét. A Fidesz-kormány is erre készül. Orbán Viktor az összes kárt, amit okozott, a magyar emberekkel akarja kifizettetni, és készül a választás utáni brutális megszorításokra. Aki a Fideszre szavaz, ezt választja.

Hiszen az EU csak akkor utal újabb pénzt Magyarországnak, ha garanciát lát arra, hogy azokat nem lopják el. Ez a garancia pedig az Egységben Magyarországért szövetség pártjai által alakított új kormány lesz. Az új kormány megtartja a 13. havi nyugdíjat és a rezsicsökkentést, és még ennél is többet ad: a svájci indexálás bevezetésével magasabbak lesznek a nyugdíjak, növekszik és adómentes lesz a minimálbér, felzárkóznak az alacsony fizetések, duplájára nő a családi pótlék, a csökkenő áfa miatt olcsóbbak lesznek az alapvető élelmiszerek, 50 százalékos fizetésemelést kapnak a pedagógusok, valamint emelkedik az egészségügyi szakdolgozók, a rendőrök és a szociális munkások fizetése.

Ez a két választás van előttünk április 3-án. Fideszes megszorítások, vagy az összefogás pártjai által tervezett több fizetés, magasabb nyugdíj és olcsóbb élelmiszer? Putyini mintájú önkényuralom vagy európai demokrácia? Kelet vagy nyugat? Folyamatos lecsúszás vagy felemelkedés?

Az utolsó pillanatban vagyunk, mert erről még mi dönthetünk. Aki otthon marad, másokra bízza a sorsát. Most van itt az esély: ott, a szavazólapon. Mert akkor már késő, ha jönnek a fideszes megszorítások, megfizethetetlen lesz az élelmiszer, és Orbán bejelenti, hogy kilépünk a NATO-ból meg az EU-ból, és orosz fennhatóság alá tereli hazánkat. Most kell jól szavazni: a békés és biztonságos jövőre, a jobb megélhetésre, a több fizetésre és nyugdíjra. Vagyis az 1-es listára, és az Egységben Magyarországért – a DK-Jobbik-Momentum-MSZP-LMP-Párbeszéd – szövetség egyéni jelöltjeire!

Egyszerű lesz, de fontos. Az Ön és családja jövője múlik rajta. Változtassunk a sorsunkon, szavazzunk, és indítsunk új korszakot Magyarország történetében!