Budapest;működés;Kiss Ambrus;választás 2022;

Kiss Ambrus: A következő kormány pénzügyi segítsége nélkül aligha működtethető tovább Budapest

A kormány kezében a „szabadság szigete”: Budapest talán májusig húzhatja a Orbánék támogatása nélkül.

A következő kormány pénzügyi segítsége nélkül aligha működtethető tovább Budapest – mondta a Népszavának Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes, arra a kérdésünkre, milyen B-terve van fővárosi önkormányzatnak a Fidesz-KNDP győzelmét hozó választás után. Mint közölte, a Fővárosi Közgyűlés politikai értelemben féléves költségvetést fogadott el 2022-re. A működési bevételek közé eleve betervezték az elvont 20 milliárdos iparűzési adó kormányzati kompenzációját, a fejlesztésekre szánt 30 milliárdos hitel felvételét, amelyet az új kormánynak kell engedélyezni.

– A járvány utáni válság, a háború, valamint a drámai energia- és üzemanyagár-robbanás súlyos többletkiadást jelent a fővárosi cégeknek. Csak a BKV 13 milliárdos extra költséggel számol emiatt, amit egymagában nem tud kigazdálkodni. A választás utáni friss pénzügyi helyzetelemzés a következő napokban készül el. Sokféle megoldási lehetőség közül azonban már korábban sem válogathattunk – tette hozzá Karácsony Gergely főpolgármester általános helyettese.

– Budapest sorsa annak a kormánynak a kezében van, amelyik gyakorlatilag csak Budapesten szenvedett vereséget. A fővárosiak láthatóan változást akarnak városvezetés és a kormány kapcsolatában. 

Ha jelent még valamit a demokrácia ebben az országban, akkor az új Orbán-kormány leül tárgyalni a főváros vezetésével és új utakat keres – jelentette ki Kiss Ambrus. A politikus szerint a városvezetésnek most nincs értelme valamiféle válságstábot összehívni, először tisztázni kell saját helyzetüket és megvárni a kormány első lépéseit.

Egyelőre nem kívánt találgatásokba bocsátkozni arról sem, hogy a kormánytól várt adókompenzáció, a beruházási hitel és az energia-árrobbanás állami ellentételezése nélkül meddig húzhatja Budapest.

Korábban mindenesetre azt mondta a Népszavának, hogy a pénzügyi egyensúlyhoz május végéig a kormánynak át kell utalnia az az iparűzési adó kompenzációját, ha nem teszi, akkor borul a költségvetési libikóka. Megadja a kompenzációt és engedélyezi a hitelfelvételt, vagy átalakítja az önkormányzati rendszer finanszírozását és ezzel lehetőséget ad az önkormányzat működtetésére az év második felében. A megoldás kulcsa a kormány kezében van – összegzett.

Akkor azt is elismerte: őszintén nem tudja, hogy mi lesz akkor, ha az Orbán-kormány marad és az eddigi önkormányzati politikáját folytatja. Budapest megbéklyózott város: van egy megválasztott vezetés, amelynek ugyan jogilag biztosított az autonómiája, de adminisztratív, politikai és a pénzügyi béklyókkal egyre szűkebbre vonják a mozgásterét. A város pedig elérte a tűréshatárát. A közszolgáltatások nem csorbíthatóak tovább, a beruházásokra félretett saját forrásokat felélték, az általános tartalékkeret 3 milliárdra zsugorodott a tavalyi 15 milliárdról A fővárosi önkormányzat beszántásához egyetlen jogkört se kell elvenni. Egyszerűen csak csavarni kell a satun – magyarázta az idei költségvetés elfogadásakor.

Karácsony Gergely főpolgármestert hétfőn hiába kerestük. Vasárnap a választási eredmények ismeretében azt mondta: „Van még egy város, ahol még lobog a szabadság zászlaja, és ez Budapest."

A főpolgármester szerint a magyar történelemben mindig voltak zsákutcák, amikor hátrafelé ment az ország. Majd arra kért mindenkit, hogy „becsüljük meg, hogy a főváros még mindig a szabadság szigete”.