Oroszország;Magyarország;Ukrajna;háború;felmérés;Ipsos;

2022-04-21 22:01:00

A magyarokat nem érdekli Ukrajna, bő kétharmaduk szerint a problémák nem is tartoznak rájuk

Az Ipsos nemzetközi közvélemény-kutató 27 országban végzett felmérése szerint leginkább a magyarok (90 százaléka) gondolja úgy, hogy nem kellene katonailag bevonódni a konfliktusba.

A magyarok 67 százaléka szerint Ukrajna problémái nem tartoznak ránk, Magyarországnak nem kellene beavatkoznia a konfliktusba – derül ki az Ipsos 27 országban végzett közvélemény-kutatásából.

A vélemény, miszerint „Ukrajna problémái nem tartoznak ránk, és nem kellene beavatkoznunk”,

Ezzel szemben a felmérésben részt vevő többi, nyolc uniós tagországban, valamint az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában, Japánban és Dél-Koreában nem kifejezetten értettek egyet ezzel az állítással.

Míg Lengyelországban, Svédországban, az Egyesült Királyságban és Indiában a megkérdezettek több mint négyötöde egyetértett azzal, hogy országuknak támogatnia kell a megtámadott szuverén országokat, addig a megkérdezettek alig több mint fele vélekedett így Magyarországon (53 százalék), Mexikóban (52 százalék) és Brazíliában (54 százalék).

Az Egyesült Királyságban, Japánban, az Egyesült Államokban, Ausztráliában és Lengyelországban a válaszadók több mint háromnegyede vélte úgy, hogy a tétlenség Ukrajnában csak más országok elleni támadásra bátorítja Oroszországot, ezzel szemben a megkérdezettek kevesebb mint fele értett egyet ezzel Magyarországon (47 százalék) és Izraelben (48 százalék).

Globálisan a válaszadók kétharmada gondolta úgy, hogy az Oroszország elleni szankciók hatékony taktikának számít a háború befejezése érdekében, ám

A megkérdezettek 54 százaléka értett egyet azzal: az Oroszországgal szemben szankciók bevezetése nyomán megéri többet fizetni az üzemanyagért és a gázért egy szuverén ország megvédése érdekében. Míg Dél-Koreában és Lengyelországban a válaszadók több mint 75 százaléka egyetértett ezzel, addig kevesebb mint 40 százalék gondolta így Magyarországon (38 százalék), Mexikóban (35 százalék) és Peruban (37 százalék).

A válaszadók átlagosan 40 százaléka támogatta az orosz olaj- és gázimport betiltását akár abban az esetben is, amennyiben ez további árnövekedésekhez vezetne. Míg az Egyesült Királyságban, Kanadában, Svédországban, Lengyelországban, Ausztráliában, az Egyesült Államokban és Franciaországban a megkérdezettek több mint fele támogatna egy ilyen tilalmat, addig ez az arány átlagosan kevesebb mint 20 százalék Magyarország és Törökország esetében. Az orosz földgáztól nagyban függő Németországban 45 százalék támogatna, 30 százalék ellenezne egy ilyen lépést, a maradék 25 százalék bizonytalan volt ezzel kapcsolatban.

Az Oroszország elleni további gazdasági szankciókat átlagosan 48 százalék támogatta. Itt megjegyzik, hogy míg az uniós tagállamokban a többség támogatna egy ilyen lépést