Magyarország;gyász;tanácsadás;pszichológia;

2022-04-24 14:17:00

Meghalt Ritoók Magda

A magyarországi pszichológiai tanácsadás megalapítója  86 éves volt.

Vasárnap délelőtt az ELTE PPK Tanácsadás- és Iskolapszichológia Tanszék Facebook-oldalán jelent meg, hogy meghalt Ritoók Magda, az ELTE Pszichológiai Intézetében a Tanácsadás Pszichológiája Tanszék korábbi vezetője, a magyarországi pszichológiai tanácsadás  megalapítója.

„Nagy fájdalommal tudatjuk, hogy ma hajnalban Ritoók Magda csendesen elment tőlünk. Hosszú időn át az ELTE Pszichológiai Intézetében a Tanácsadás Pszichológiája Tanszék vezetője, a Felsőoktatási Tanácsadás Egyesület létrehozója, a Tanácsadó szakpszichológus szakirányú továbbképzés és az Életvezetési Tanácsadás elindítója az ELTE-n, a Kortárs segítés megalapozója hazánkban. Nagy veszteség és szomorúság, hogy búcsúznunk kell” – hangzik a Facebook-poszt. 

Ritoók Magda 1936. február 12-én született Budapesten, A jászberényi tanítóképző főiskolára járt, ott kapta az első könyveit a pszichológiáról, amely – szerepel a 2008-as pályaképében – akkor, az 50-es években még „elsüllyesztett” tudomány volt. 1978-ban szerzett kandidátusi fokozatot, 2066-ban habilitált. „Kutatási programként az volt a legfontosabb számomra, hogy az egyéni életpályák segítésén túl megtaláljam azokat a tendenciákat, amelyek a pályafejlődést elősegítik, és azokat is, amelyek hátráltatják” – írta.