Fidesz;benzin;árstop;

2022-04-28 07:30:00

Sapka

Bizonyára jól ismerik a nyuszis viccet, amelyben a nyuszit akkor is megverik, ha van sapka a fején, de akkor is, ha nincs. Hát nem szeretnék így járni Orbán Viktorral, ráadásul ez már ki is lett próbálva: a magyar miniszterelnöknek az is jót tesz, ha ütik őt. Vagyis: ne bántsuk azért, mert fennhagyta a fején a sapkát, azaz megtartotta a hatósági árat az üzemanyagok, illetve néhány alapvetőnek tartott élelmiszer esetében. Közelíthetnénk a döntést közgazdasági szempontok alapján, de jól tudjuk, hogy ilyen szempontjai nincsenek neki, kizárólag politikai alapon dönt.

Egészen precízen a politikai haszonelvűség alapján. Márpedig az ársapka egy ilyen termék, megvédeni – úgy generálisan – senkit nem véd meg, viszont jó lehet vele kampányolni, illetve fordítva: lehetetlen ellen beszélni. Aki ezt megteszi, tudományos magyarázatokkal lép fel ellene, vesztésre van ítélve. Egyebet se vár a Fidesz elnöke, mintsem, hogy megtegye valaki, azonnal megbélyegezi, ezáltal is kiemelve saját szociális érzékenységét. A mi vezetőnk az emberek barátja, óvója, atyánként gondoskodik rólunk, az ilyen viharos időkben különösen.

Hiába tudjuk, hogy ezek a rögzített árak jelentősen nem javítják az életkörülményeinket, és hiába tudjuk azt is, hogy egyszer majd meg kell fizetnünk értük, minden egyes bíráló szó csak tovább javítja Orbán megítélését. És ő, ahogy fentebb említettük, csak erre játszik, bízva abban, hogy egyszer csak történik valami csoda, pénzeső hullik ránk, valahonnan az égből, netán az Európai Unióból, bár ez utóbbinak – jelen állás szerint kisebb az esélye, mint az égi mannának. Szóval időt kell nyerni, mondja Orbán, mint ahogy tette ezt uralkodása alatt mindig is, ezer szerencsével, sok-sok ügyeskedéssel, rendeleti kormányzással, uniós vétófenyegetéssel; sapkával a fején, vagy éppen anélkül.

Ne is verjük el most őt, fogadjuk el nyugalommal, hogy ver bennünket az élet. Ársapkával a fejünkön is.