gázvita;Gazprom;fizetés;rubel;

2022-04-28 20:13:00

Brüsszel megerősítette: aki teljesíti Putyin rendeletét, szankciót sért és felelősségre vonható

Kötelezettségszegési eljárással sújthatók azok a tagállamok, amelyek megsértik az Oroszországgal szemben hozott szankciókat, közölte csütörtökön az Európai Bizottság (EB) szóvivője azokkal a hírekkel kapcsolatban, hogy egyes európai energiacégek hajlandóak eleget tenni a Kreml követelésének, és rubel alapú számlát nyitni a Gazprombanknál.

Eric Mamer kifejtette: a büntetőintézkedések betartása és betartatása a tagországok feladata, nekik kell gondoskodniuk róla, hogy vállalataik tiszteletben tartsák azokat. Ha ezt elmulasztják, az EB eljárást indíthat. A szóvivő ezzel reagált a hivatalos magyarországi megnyilatkozásokat firtató kérdésre is, hozzátéve, hogy az uniós testület kapcsolatban áll a hatóságokkal és még nem tart a kötelezettségszegés megállapításánál.

Több európai cég jelezte már, hogy kész eleget tenni az orosz elnöki rendeletnek, amely kétszintű fizetési rendszert vezet be. Ennek lényege, hogy a Gazprommal szerződésben álló vállalatnak euróban vagy dollárban kell befizetnie a gáz ellenértékét a Gazprombank egyik számlájára, de ezt a pénzt később egy másik, szintén általa nyitott számlán rubelre váltják át. Az orosz fél csak akkor tekinti a fizetést teljesítettnek, ha megtörtént az átváltás, ami név nélkül nyilatkozó uniós illetékesek szerint elfogadhatatlan.

Ez Moszkva részéről egyrészt szerződésszegés, hiszen a kétoldalú megállapodások 97 százaléka kizárólag euró vagy dollár alapú kifizetést irányoz elő. Mivel az érintett energiacégnek semmiféle befolyása nincs rá, hogy a Gazprombanknál vezetett egyik számlájára utalt pénzét mikor konvertálják át helyi fizetőeszközre, az összeg parkoltatásával gyakorlatilag hitelt nyújt a rubelre történő átváltást végző orosz központi banknak. Ez egyenesen szembemegy a hatályos EU szankciókkal, amelyek szerint a moszkvai jegybankkal tilos minden tranzakció.