Orbán-kormány;Gazprom;Vlagyimir Putyin;orosz gáz;EU-szankciók;rubel;

2022-04-12 06:00:00

Orbánék megtalálták a módját, hogyan játsszák ki Brüsszelt és feleljenek meg Putyinnak

Szakértők szerint a Nyugat kijátszaná a saját szankcióit, ha nem euróban vagy dollárban egyenlítené ki az orosz gázszámlát. A magyar kabinet kis csavarral, de továbbra is épp erre készül.

Az Európai Bizottság szóvivője szerint a testület világos álláspontot képvisel a rubelben való fizetéssel kapcsolatban, és nagyon alaposan megvizsgál minden olyan lépést, amely ténylegesen csökkentheti a szankciók hatását. – Minden intézkedést megteszünk annak érdekében, hogy az általunk elfogadott büntetőintézkedéseket teljes mértékben érvényesítsük, és elkerüljük a szankciók kijátszását – válaszolta Dana Spinant lapunk kérdésére, hogy milyen uniós szankciót sértene, ha Magyarország rubelben fizetne az orosz energiáért.

Orbán Viktor miniszterelnök múlt heti sajtótájékoztatóján közölte, a kormány kész arra, hogy rubelben fizessen a gázért, ha az oroszok ezt kérik. Ursula von der Leyen bizottsági elnök néhány nappal később az amerikai CNN televíziónak adott interjújában viszont azt mondta, hogy az euró rubelre való átváltása, majd az orosz gázszámla rubelben történő kifizetése az európai szankciók megsértése, kijátszása lenne. A politikus szerint Brüsszel tárgyalásokat folytat erről Budapesttel.

Szijjártó Péter az EU külügyminisztereinek hétfői ülése után kormánypárti újságíróknak azt mondta, Magyarország megtalálta a módját annak, hogy a rubelben való fizetéssel ne sértsen semmilyen szankciós intézkedést. Ennek megfelelően az MVM leányvállalata, a CEEnergy két számlát fog nyitni a Gazprombanknál, egy euró- és egy rubelszámlát. Magyarország euróban fizet a Gazprombanknak, amely ezt átváltja rubelre és átutalja a Gazprom leányvállalatának, a Gazprom Exportnak.

Az Európai Unió nem hozott olyan szankciót, amely kimondottan tiltaná az orosz energiaszámla rubelben történő kiegyenlítését. Április elején a tagállamok nagyköveteinek brüsszeli ülésén felmerült a téma, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök nem sokkal azelőtt rendeletben írta elő, hogy az Oroszországgal "barátságtalan" államok rubelben fizessenek a gázért, másként Moszkva elzárja a gázcsapot. A diplomaták tanácskozásán nem született közös álláspont, de a többség egyetértett a bizottsági állásponttal, hogy az ötletet el kell utasítani. Információink szerint Magyarország sem ellenkezett, csak óvatos megközelítést javasolt.

Az orosz agressziót követő napokban az Európai Unió – nyugati partnereivel együttműködve – súlyos büntetőintézkedésekkel sújtotta az orosz jegybankot: elvágta külföldi devizatartalékaitól és megtiltott minden pénzügyi tranzakciót a pénzintézettel. Az intézkedés következtében a rubel árfolyama nagyot zuhant, jelentősen megdrágítva az importot és gyengítve az oroszok vásárlóerejét.

Szakértők szerint a rubelben való fizetés tompítaná az orosz devizatartalékokra gyakorolt korlátozások hatását, és fellendítené a rubel árfolyamát, amelyet csak a szankciókkal sújtott központi bankon keresztül lehetne beszerezni. Bas van Geffen, a Rabobank vezető makrogazdasági elemzője a Financial Times című brit lapnak azt mondta, hogy a Nyugat ezzel kijátszaná a saját szankcióit.

Az orosz deviza felszínen tartása a cél

A kecske és a káposzta meséjére hasonlít az a kommunikáció, ami Putyin orosz elnök a gázvásárlások rubelben történő fizetéséról szóló rendelete és az a köré fonódó megoldási javaslatokból leszűrhető. Az Unió és benne Magyarország nem tudja nélkülözni egyelőre az orosz gázt és olajat, ezért fenntartja az importot, még ha hosszú távon, politikai kinyilatkoztatásokban az azoktól való függetlenedést hangoztatja. A magyar kormány e tekintetben még merevebb elveket vall: el sem tudja képzelni a hazai gazdaságot ezen energiaforrások nélkül.

Tisztában van ezzel az orosz elnök is, és bár hangzatosan a „barátságtalan” országok megbüntetéséről szól a „gázt rubelért” rendelete, valójában a rubel felszínen tartása volt a cél. Arról, hogy a nyugati országok közvetlenül rubelben utaljanak, Putyin hamar letett, miután érezhette, túllőtt a célon, és az uniós országok nem teljesítenék a feltételeit. Kompromisszumos megoldásnak is tekinthető, hogy egy euró és egy rubelszámlát is nyit az adott ország az a Gazprombankban, és az „házon belül” megoldja az euró rubelre váltását átváltást és a rubelben utalást.

Magyarország tekintetében sokáig bizonytalan volt, hogy piacon vásárolt rubelért venné a gázt, vagy beáll a sorba. Az április 1-je utáni gyakorlatról azonban hallgatnak az országok, vélhetően a most bejelentett magyar gyakorlatot folytatják. Mindez azonban azt jelenti, hogy az orosz elnök eléri célját, hiszen keresletet támaszt a rubellel szemben, a kényszerű vásárlással tartani tudja a 90 rubeles euróárat. A másik, a gázimportőri oldal sem jár rosszul gazdaságilag, hiszen a szerződésben vállalt euróárért kapja az energiahordozót, a rubeles tranzakció felett pedig szemet huny. Holott éppen ezzel segíti életben tartani a rezsimet, és gyengíti a saját szankcióit. - T. A.