védettségi igazolvány;oltás;koronavírus;COVID-19;

2022-04-29 19:23:00

Nevet változtat a védettségi igazolvány

Május elseje után elveszítik okmányaik érvényességét azok az oltatlanok, akik fertőzésen való átesettségükkel szerezték meg a védettségi igazolásukat.

Vasárnaptól már csak oltással lesz érvényes az eddigi védettségi igazolvány amelynek az elnevezése is oltási igazolványra változik. Május elseje után elveszítik okmányaik érvényességét azok az oltatlanok, akik fertőzésen való átesettségükkel szerezték meg a védettségi igazolásukat.

Az oltási igazolványok a második oltást követő hat hónapig lesznek érvényesek. Véglegessé pedig csak a harmadik oltás beadása után válhatnak. A jelenleg kiadott igazolványokat nem kell kicserélni. Az érvényességüket elektronikusan rögzítik az Egészségügyi Elektronikus Szolgáltatási Térben (EESZT), ahonnan azt az igazolványon lévő QR-kóddal lehet lekérdezni.)

Ha valaki két oltást követően lesz fertőzött, annak az igazolvány ettől számítva hat hónapig marad érvényes. Az egydózisú Janssen vakcinával oltottak esetében szintén 6 hónapon belül kell felvenni a megerősítő második oltást ahhoz, hogy az igazolvány érvényes maradjon. A 18 éven aluliaknál az egydózisú oltóanyag esetén egy, a kétdózisú oltóanyag esetén két oltás elegendő lesz a korlátlan érvényességhez.

Miután azonban 2022. március 7-étől gyakorlatilag az összes védelmi intézkedést eltörölték, többnyire megszűnt a védettségi igazolvány bemutatására vonatkozó kötelezettség is. Azaz jelenleg a védettségi igazolványhoz nem kapcsolódik semmilyen többletjogosultság. Ám ez változhat, ha a járvány egy új hullámmal tér vissza.