Erzsébetváros;Dohány utcai zsinagóga;

Karlendítve fotózkodtak, majd levizelték a zsinagógát

Nyomozást rendelt el a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRKF) csoportosan elkövetett garázdaság bűntette miatt egy internetre hétfőn kikerült videón nyomán – tudta meg a lapunk a rendőrségtől. 

Az Élhető Erzsébetváros nevű Facebook-csoportban jelent meg rövid videó, amely május elsején, hajnalban készült a Dohány utcai zsinagógánál. A videón négy, erősen ittas tizenéves fiatalember látható, akik előbb hangosan Sieg Heil-t kiabált, miközben egy harmadik társuk a kezében tartott telefonnal fotózta őket. Később a szemetesből kiszedett hulladékkal dobálták a zsinagógát, végül ketten levizelték az épület falát.

A videót az Élhető Erzsébetváros Facebook-csoport egyik – a bulinegyedben éjjel randalírozó fiatalok viselkedését régóta dokumentáló – tagja készítette a lakása ablakából.

Az ügyben megkerestük a VII. kerületi önkormányzatot, amely azt közölte: személyesen a polgármester is értesült az esetről, és azonnal felvette a rendőrséggel a kapcsolatot. Mivel azonban a BRFK hivatalból eljárást indított csoportosan elkövetett garázdaság miatt, ezért az önkormányzatnak már nem kellett feljelentést tennie.