Oroszország;főrabbi;Szergej Lavrov;bocsánatkérés;Adolf Hitler;

2022-05-04 14:02:00

Bocsánatkérést vár az orosz főrabbi Lavrovtól

Jó lenne, ha Szergej Lavrov bocsánatot kérne a zsidóktól, és egyszerűen beismerné a hibáját – jelentette ki Berel Lazar orosz főrabbi a Jewish Telegraphic Agency-nek. A BBC által idézett nyilatkozat reagálás volt a náci Németország vezetője, Adolf Hitler „felmenőivel kapcsolatos” lavrovi állításokra. 

Az orosz külügyminiszter ugyanis hétfőn arról értekezett, hogy„ semmit nem jelent egy politikai vezető zsidó származása, hiszen tudomása szerint Hitlerben is volt zsidó vér”. Szerinte a bölcs zsidók azt mondják, hogy „a legbuzgóbb antiszemiták általában maguk a zsidók”.

Szergej Lavrov azért állt elő „alternatív történeti elmélettel” - amikor Volodimir Zelenszkij zsidó származásáról értekezett -, mert az ukrán elnök korábban ezt hozta fel ellenérvként arra az orosz vádra, miszerint náci lenne.

Az orosz diplomácia vezetőjének kijelentése nagy vihart kavart Izraelben, Jair Lapid izraeli külügyminiszter megbocsáthatatlannak és felháborítónak, egyben súlyos történelmi tévedésnek nevezte a kijelentést, s emiatt behívatta az izraeli orosz nagykövetet.

Az orosz külügyminisztérium azonban nem csupán megvédte a miniszter szavait, hanem még ők vádolták viszont Izraelt „történelemellenes” állításokkal.