Eurobarométer;

2022-05-05 19:54:00

Itt a felmérés, a magyarok a legelutasítóbbak Ukrajna EU-tagságával szemben

Itthon 59 százalékos az Oroszország elleni gazdasági szankciók támogatottsága, miközben az uniós átlag 80 százalék – áll az Eurobarométer friss kutatásában.

Az európaiak 95 százaléka egyetért azzal, hogy az EU-nak minél előbb csökkentenie kell a függőségét az orosz gáztól és olajtól. Magyarországon ezt csak a válaszadók 68 százaléka helyesli – derül ki a friss Eurobarométer-felmérésből, amelyben a megkérdezettek az ukrajnai háborúról és a következményeiről mondtak véleményt.

A felmérés április közepén készült, amelyben valamivel több mint 26 ezer, 15 éven felüli uniós polgárt kérdeztek az EU 27 tagállamában.

Az energiaellátás biztosítását és az emelkedő energiaárak mérséklését célzó uniós intézkedések támogatottsága azonban magas mind Magyarországon, mind az EU átlagában. Az európaiaknak és a magyaroknak például 85-85 százaléka helyeselné, hogy az EU intézkedéseket hozzon az épületek, a közlekedés és az áruk energiahatékonyságának növelése érdekében. A megkérdezettek nagy része üdvözölné azt is, ha az ukrajnai háború miatt az uniós tagállamok sürgősen befektetnének a megújuló energiákba: az EU-ban 50 százalék teljes mértékben, 34 százalék inkább egyetért ezzel. Magyarországon az arány 43, illetve 39 százalék. Az Európai Unió lakosságának 90 százaléka osztja a véleményt, hogy a közösségnek intézkedéseket kell hoznia a magas energiaárak megfékezésére. Hasonlóan vélekedik honfitársaink 82 százaléka is.

Ami a háborút és a háborúzó feleket illeti, Magyarország az egyetlen uniós tagállam, amelyben a lakosságnak kevesebb mint a fele ért egyet azzal, hogy Ukrajnának csatlakoznia kellene az Európai Unióhoz, amikor készen áll erre. A magyarok egyébként sem rokonszenveznek annyira az ukránokkal, mint az európaiak: tíz magyarból nem egészen nyolc, tíz európaiból kilenc érez szimpátiát irántuk. Nem vagyunk az Ukrajnának nyújtható pénzügyi és katonai segítség támogatóinak az élvonalában sem. Viszont ugyanolyan szívesen fogadjuk a háború sújtotta országból menekülőket, mint a többi országban (86 százalék).

Az EU lakóinak túlnyomó többsége (52 százalék) teljesen egyetért azzal, hogy a háborúért Oroszország viseli a felelősséget. A magyaroknak csak a 29 százaléka gondolja ugyanezt, és 28 százaléka mondta azt, hogy inkább egyetért a kijelentéssel. Az inkább egyetértők EU átlaga 26 százalék. Magyarországon az uniós átlaghoz (80 százalék) képest viszonylag alacsony (59 százalék) a támogatottsága az Oroszország elleni gazdasági szankcióknak és az orosz oligarchák ellen bevezetett büntetőintézkedéseknek.