járvány;tűzoltók;veszélyhelyzet;létszámhiány;felmondások;

Újabb felmondási hullám várható, ha megszűnik a veszélyhelyzet, pedig a tűzoltók már most is súlyos létszámhiánnyal küzdenek

Az érdekvédők tudnak olyan megyei jogú városról is, ahol már csaknem 30 fős a létszámhiány, s a feladatellátáshoz a környező városokból rendelik oda a kollégákat.

Újabb felmondási hullám várható, ha megszűnik a járvány miatti veszélyhelyzet, pedig a létszámhiány már most „elment a falig” – nyilatkozta az RTL Híradónak Salamon Lajos, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke. Hozzátette, a városokban és a  kirendeltségeken a beavatkozó állomány létszáma szinte mindenütt csökkent, legalább 15-20 százalékkal.

A szakszervezeti vezető is több olyan esetről hallott, amikor egy járművet létszámhiány miatt nem állítottak munkába. Ezeket ilyenkor hivatalosan „műszaki hibásnak” minősítik. Az érdekvédők tudnak olyan megyei jogú városról is, ahol már csaknem 30 fős a létszámhiány, s a feladatellátáshoz a környező városokból rendelik oda a kollégákat.

Salamon Lajos szerint bizonytalan a jövő, azt ugyan állítja, hogy „mindenhova vonulni fognak a tűzoltók” ahova kell, de

nem mindegy, hogy az adott gépjárművön hányan vannak, mennyi idő alatt érnek oda, s egy kialakult tüzet 40-50perc alatt vagy akár három óra alatt oltanak-e el.

A koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet alatt felmondási tilalom volt a tűzoltóknál is, annak feloldásával azonban a szakszervezet elnöke szerint részben béremelésekkel lehetne elkerülni a felmondásokat.

Azt, hogy egy újabb távozási hullám mit okozna, sejteni lehet abból, amit a nevük elhallgatását kérő tűzoltók vázoltak az RTL Híradó munkatársának. Konkrétan előfordul, hogy létszámhiány miatt vesztegel a garázsban a tűzoltóautó, de olyan is, hogy bizonyos, oltáshoz szükséges eszközöket nem tudnak „bevetni”. Megtörtént az is, hogy hiába jött össze egy munkatársuknak 10 nap túlórája, csak néhányat vehetett ki szabadságként, mert „nem jött volna ki” a szolgálat. 

A csatorna hiába kért interjút ebben a kritikus helyzetben a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól és magától a Belügyminisztériumtól is, választ egyelőre nem kaptak.