Észak-Korea;COVID-19;járvány;halál;mozgósítás;

2022-05-15 09:05:00

Észak-Korea elkezdett színt vallani a koronavírus-járványról, 42 halott, csaknem 300 ezer fertőzött

Egymillió embert mozgósítottak a védekezés érdekében.

Észak-Korea újabb 15 halálesetet és több százezer további lázas beteg esetét erősítette meg, miközben több mint egymillió egészségügyi és egyéb dolgozót mozgósított, hogy megpróbálja visszaszorítani az országban állítólag először kitört koronavírus-járványt.

Miután Észak-Korea több mint két évig fenntartotta azt a széles körben vitatott állítását, hogy nem érték el a pandémia hullámai, csütörtökön bejelentette, hogy a világjárvány kezdete óta először találtak Covid-19-es betegeket.

A vasárnap közölt további halálesetekkel 42-re emelkedett a lázzal kapcsolatos halálesetek száma az országban. A KCNA állami hírügynökség arról is beszámolt, hogy további 296 180 lázas embert vettek nyilvántartásba, így a bejelentett esetek összlétszáma 820 620-ra emelkedett.

A járvány kitörése humanitárius válsággal kapcsolatos aggodalmakat váltott ki Észak-Koreában, mivel az ország 26 millió lakosának többsége vélhetően nincs beoltva a koronavírus ellen, és a közegészségügyi rendszer évtizedek óta romokban hever.

Csütörtök óta Észak-Korea országos zárlatot rendelt el a vírus elleni küzdelem érdekében.

A KCNA vasárnap közölte, hogy több mint 1,3 millió embert vontak be a beteg emberek kivizsgálására és kezelésére, valamint a higiéniai tudatosság növelésére irányuló munkálatokba. A beszámoló szerint mindenkit, aki lázas és más rendellenes tünetekkel küzd, karanténba helyeztek és kezelnek.

Az ország minden tartományában, városában és megyéjében május 12. óta teljes zárlat van érvényben, a munkahelyek, termelési egységek és lakóegységek el vannak zárva egymástól, és minden ember szigorú és intenzív vizsgálata folyamatban van - írta a KCNA.

A tünetekkel küzdők közül 496 030-an gyógyultak meg - jelentette a KCNA az ország sürgősségi járványmegelőzési központjára hivatkozva.