Parlament;bizottság;meghallgatás;Pintér Sándor;Rogán Antal;

2022-05-18 08:00:00

Kezdődik: mindenki előtt meg akarják kérdezni Rogán Antaltól, mi köze a titkosszolgálatokhoz

Egyik bizottságból a másikba rohannak át ma és holnap az ötödik Orbán-kormány leendő miniszterei, elkezdődnek ugyanis azok a meghallgatások, amelyek alkalmasságukról döntenek. Mindez persze csak törvényi formalitás a kétharmad fényében.

Egy-egy jelölt több bizottságban is beszámolót tart elképzeléseiről. A zsúfolt menetrendből arra lehet következtetni, a Fidesz nagyon gyorsan le szeretné zavarni a folyamatot.

A nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnöke a Népszavának nyilatkozva meghallgatási dömpingről beszélt. Sas Zoltán elmondta, 13 órára érkezik Rogán Antal a testület elé, de 14:30-től már a honvédelmi tárca várományosát, Szalay-Bobrovniczky Kristófot faggathatják a képviselők. Éppen ezért nehéz helyzet lesz, s kíváncsian várja a részleteket, például azt, mennyi ideig tart expozét a miniszter és mennyi jut a kérdésekre – főleg annak tükrében érdekes mindez, milyen nagy átalakuláson mennek át a titkosszolgálatok. Az ülés – ellentétben az általános gyakorlattal – nyílt lesz.

Ezt Sas Zoltán kezdeményezte, ugyanakkor benne van a pakliban, hogy bármikor zárttá teszi azt a fideszes többség. – Kialakulhat egy politikai adok-kapok, de úgy gondoltam, az átláthatóság kedvéért érdemes megpróbálni – magyarázta.

Szintén fokozott érdeklődés kíséri Pintér Sándort, akinek a közoktatás és az egészségügy problémáival kell megküzdenie a következő ciklusban. A belügyminiszter utóbbi ágazattal kapcsolatos terveit az elnök nélküli népjóléti bizottság ülésén ismertetheti. A testület DK-s alelnöke lapunk érdeklődésére azt mondta, elsősorban arra kíváncsi, hogy milyen hivatali apparátussal fogja végezni azt a 27 feladatkört, amellyel a Belügyminisztériumot megbízták. Komáromi Zoltán egyebek mellett meg akarja tudni, hány fő viszi majd az egészségügy irányítását. Szakmai kérdései közt pedig azt akarja megtudakolni, milyen szerepet szánnak a közfinanszírozott egészségügy működésében az Országos Kórházi Főigazgatóságnak. Emellett a háziorvosi ellátásról, valamint a kórházi várólisták csökkentéséről szintén fog érdeklődni. Pintér Sándornak előtte egyébként a kulturális bizottságban a közoktatással kapcsolatos víziót kell a nyilvánosság elé tárnia. Tartogathat még érdekességeket az új honvédelmi miniszter meghallgatása is. Elődje Benkő Tibor elkötelezett NATO-párti hírében állt, azonban Szalay-Bobrovniczky Kristóf leginkább orosz kötődéseiről vált ismertté.