elővásárlási jog;bejelentés;gabonaexport;NÉBIH;Agrárminisztérium;

Lehet vinni, szabadon áramlik külföldre a magyar gabona

Az elmúlt két és fél hónapban az állam egyszer sem élt a gabona-elővásárlási jogával – válaszolta a Népszava kérdésére az Agrárminisztérium sajtóosztálya. 

Az Orbán- kormány még március elején határozatban hirdette ki: május 15-ig minden, Magyarország területéről külföldre kivinni kívánt búzát, rozst, árpát, zabot, kukoricát, szójababot és napraforgót előzetesen be kell jelenteni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál (Nébih).

Ha az exportra szánt mennyiség veszélyezteti a magyarországi ellátást, az állam megveszi a felkínált gabonát. A döntést azzal indokolták, hogy Ukrajnából, amely az Európai Unió negyedik legnagyobb élelmiszer-beszállítója, a háború miatt jelentős terméskiesésre kell számítani. Azt, hogy az Unióban éppen mekkora a gabonakészlet, az Európai Bizottság is tudni akarja, havi bejelentési kötelezettséget írt elő a tagállamok számára.

Érdeklődésünkre az agrártárca azt írta, a rendelkezés bevezetése óta összesen mintegy 3 millió tonna termény exportját jelentették be, korábbi évek azonos intervallumában is ennyit szoktak, nem volt indokolt az elővásárlási jog gyakorlása. A bejelentési kötelezettséget nemrég július közepéig meghosszabbították.

Arra a kérdésünkre, hogy ezt követően várható-e újabb hosszabbítás, a minisztérium nem válaszolt.